Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
HKUD-u sv. Marka iz Vionice dodijeljena Plaketa za najljepšu izvornu narodnu nošnju
Utorak, 22 Svibanj 2012
Uzorak SlikeVIONICA - Unatoč tome što je HKUD sv. Marka na Vionici utemeljeno prije nepunu godinu dana,  članovi tog društva imali su prilično zapažene nastupe na „Danima berbe grožđa“ u Čitluku, Lipanjskim zorama u Bijelom Polju i drugim manifestacijama diljem Hercegovine na kojima su imali vrlo zapažene nastupe. 

Članovi HKUD-a sv. Marka iz Vionice ovih su dana predstavljali općinu Čitluk na sedmoj po redu „Smotri narodnih plesova, pjesama i običaja Bosne i Hercegovine“, koja je u organizaciji KUD „Naša mladost“ održana u Ključu (Unsko-sanska županija). S te velike Smotre izvornog pučkog stvaralaštva, amateri Vionice kući su se vratili s laskavim priznanjem zbog kojeg su ponosni i izuzetno zadovoljni.  Naime, odlukom stručnog žirija  te Smotre, HKUD-u  sv. Marka iz Vionice dodijeljena je Plaketa za najljepšu izvornu narodnu nošnju. Veliko priznanje vioničkim amaterima to je značajnije kad se zna da ostvareno u konkurenciji među više od 500 folkloraša iz 15-ak kulturno-umjetničkih društava s područja BiH i RH. 

Uzorak Slike
Brotnjo.info

- Naše je Društvo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju dokazalo da kvalitetan rad, upornost i ljubav prema narodnim običajima daje rezultate. To je potvrdila i ova nagrada, koja nam daje još jači „vjetar u leđa“. Sigurno na ovome nećemo stati nego ćemo ustrajati da dično ime Vionice i našeg Brotnja i dalje predstavljamo u što boljem svjetlu – rekao nam je Ante Luburić, koreograf HKUD-a sv. Marko iz Vionice.

Uzorak Slike

Od njega smo doznali da će se u organizaciji tog Društva već 1. srpnja ove godine na Vionici održati Međunarodna smotra folklora – Vionica 2012., na koju je do sada najavljen dolazak desetak KUD-ova iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Uzorak Slike

Treba reći da je to Društvo, nakon što je prestalo djelovati daleke 1956. godine, ponovo osnovano u veljači prošle godine pod nazivom HKUD sv. Marka Vionica. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta,  to je kulturno–umjetničko društvo odmah krenulo s ozbiljni radom i ubrzo okupilo brojne članove te danas ima preko 70 aktivnih članova svih uzra sta, a svima je nabavljena nova izvorna narodna nošnja tog kraja. Brotnjo.info 

Uzorak Slike

Za posjeta Vionici snimili smo Lea Sušića i Kristinu Mršić u izvornim narodnim nošnjama svoga kraja. Njihovu narodnu nošnju posebno su krasile  džoka i jačerma starije od 200 godina.

Mile PAVLOVIĆ

 
« Prethodna   Sljedeća »