Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Franjo Tuđman je još 1992. od SAD-a tražio zračne napade na Srbiju
Četvrtak, 15 Rujan 2011
Uzorak SlikeFranjo Tuđman je 1992. godine nagovarao zapadne snage da počnu zračna selektivna bombardiranja srpskih vojnih ciljeva, uvjeren da Beograd ima kapacitet pravljenja navođenih raketa, otkrivaju dokumenti objavljeni na WikiLeaksu. Krajem studenog te godine Tuđman je američkom senatoru Moynihanu poručio kako se srbi pouzdaju u pomoć Rusa, te mu je prenio 'pouzdane infomacije' da se nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca bori na srpskoj strani u Bosni i Hercegovini. 

Zračna bombardiranja bi oslabila Miloševićevu podršku u Srbiji, uvjeren je bio Tuđman, koji je imao podatke da je gotovo 100 tisuća mladih vojnika odbilo poziv na regrutaciju jer se protivi Miloševićevoj politici.

- Zračni udari trebali bi biti usmjereni na srpske vojne baze, postrojenja, tvornice za proizvodnju municije i vojne položaje. Srbi se hvale vojnom nadmoći i mogućnošću pravljenja rakete s navođenjem - izjavio je tada Tuđman, koji je ipak smatrao kako nema potrebe za kopnenim snagama.

Tuđman je tom prilikom ocijenio kako je procjena Alije Izetbegovića da su srpske snage ubile 128 tisuća ljudi i silovale 30 tisuća žena i djevojčica pretjerane.

Moynahan je u svom posjetu otišao u Dubrovnik te zaključio kako je grad jako oštećen, ali da ga se može obnoviti, a situaciju u Sarajevu je ocijenio 'jako teškom'.

Jutarnji.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »