Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
WIKILEAKS: Čović i Ljubić od američkih dužnosnika lobirali za hrvatski entitet, Mesić bio protiv
Nedjelja, 11 Rujan 2011
Uzorak SlikeVelik broj izvješća američke administracije koje je objavio WikiLeaks bavi se ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini i različitim pogledima triju strana i političara među kojima dominiraju stavovi da većinski Bošnjaci traže centralizaciju zemlje, Srbi put koji vodi slabljenju države i odcjepljenju, a Hrvati pak stvaranju trećeg entiteta.

Takvi su svi odreda izvješća do sada objavljena od vremena veleposlanika McElhaneya do Englisha, prudskog procesa ustavnih promjena.

Tri stajališta

U više susreta koje su najvažniji hrvatski politički čelnici u BiH Dragan Čović Božo Ljubić iz dva HDZ-a imali s predstavnicima američke administracije ističe se kako su njihovi zahtjevi, a ponajprije Čovića vezani za treći entitet. Opisujući jedan od neformalnijih razgovora koje su imali s američkim kongresnicima u jednoj od depeša iz sarajevskog veleposlanstva se navodi kako je 'čelnik HDZ-a BiH Čović nedvosmisleno istaknuo da Hrvatima treba treći entitet'. U tome razgovoru je sudjelovao i čelnik SDA Sulejman Tihić koji je bez ustezanja zatražio ukidanje entitetskoga glasovanja, dok su pak predstavnici drugih bošnjačkih stranaka čak i izražavali želje za ukidanjem Republike Srpske.

U jednome pak drugom razgovoru s američkim dužnosnicima Čović je izričito istaknuo kako bi 'najbolje rješenje bila država s tri razine vlasti i više od dva entiteta' dodajući da trenutačna, dvoentitetska struktura je nestabilna kao i da bi građanski model predstavljao prijetnju da "pretvori Bosnu i Hercegovinu u bošnjačku zemlju, a Sarajevo kao bošnjački grad" gdje se Hrvati suočavaju s diskriminacijama.

Wikileaks otkriva i neke od zamisli Bože Ljubića po kojima bi trebalo ustrojiti svehrvatski forum, što se ustvari oživotvorilo kroz uspostavu i djelovanje Hrvatskoga narodnog sabora i Glavnoga vijeća kao njegovog operativnog i političkog tijela.

Zamrzavanje Pruda

Istodobno izvješća WikiLeaksa potvrđuju i ranije izrečene navode i protivljenja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji konstatira da još uvijek nije zamrla ideja o uspostavi hrvatskog entiteta. Pri tome se u izražavajući protivljenja ovoj ideji navodi kako bi u slučaju stvaranja zasebnog entiteta, u srcu Europe stvorila i mala muslimanska državica što je u stvari bio glavni Mesićev argument zašto je bio protiv ovog hrvatskog projekta u BiH. U dijelu pregovora oko Prudskog procesa predstavljeni su javnosti i potajni susreti Čovića-Tihića i Dodika koji su se složili da zastanu s realizacijom ovoga projekta kako bi olakšali Tihiću da pobijedi na stranačkoj konvenciji.

Zoran Krešić / Večernji list

 

 
« Prethodna   Sljedeća »