Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Dinamo slavi 50 godina osvajanja Kupa velesajamskih gradova, trofej stiže i u Èitluk!
Srijeda, 29 Oujak 2017

Uzorak Slike

Dinamo organizira proslavu 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Na današnji dan prije pola stoljeæa 'modri' su u Torinu odigrali 2-2 protiv Juventusa u prvoj utakmici èetvrtfinala tog natjecanja.

Igraèi te utakmice, Krasnodar Rora i Zlatko Škoriæ, prisjetili su se uspomena iz te 'zlatne sezone' Dinama.

- Tadašnji trener Branko Zebec kaznio me sa 100.000 dinara jer kod rezultata 2-1 nisam zabio treæi gol, a Juventus je na kraju uspio izjednaèiti. Kaznio me s dvije mjeseène plaæe, a sudac na meni nije svirao èisti penal. Kad sam ga pitao zašto me kaznio, rekao je: 'Pa nisi zabio gol, a sudac nije svirao penal' - prisjetio se Rora.

Škoriæ i Rora bit æe dio Dinamovih legendi koje æe od lipnja do rujna svaki vikend zajedno s trofejem Kupa velesajamskih gradova gostovati po Hrvatskoj, a planiran je odlazak i u Hercegovinu. Zasad je sigurno da æe se u Hercegovini trofej moæi pogledati u Èitluku, toènije u Plavom Podrumu i to 22. srpnja.

- Osvojiti taj Kup velesajamskih gradova bilo je teže nego osvojiti današnju Ligu prvaka - rekao je Rora te nastavio:

- Mi smo bili igraèi koji su u Dinamo došli iz druge, treæe, a neki èak i iz èetvrte lige. Nemojte zaboraviti da se tada tijekom utakmice moglo mijenjati samo golmana, nije bilo rezervi. Tako sam ja u Zagrebu protiv Juventusa završio s razbijenom arkadom, zašili su mi pet šavova na najprimitivniji moguæi naèin i u igru sam se vratio nakon što je prošlo veæ 10 minuta drugog poluvremena. Do mojeg povratka smo igrali s igraèem manje. Pa u tom su natjecanju igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Napoli, Juventus, Porto, Benfica, Leeds... Igralo se kup sistemom tako da niste imali prava na pogrešku.

Legendarna Dinamova generacija èesto se druži.

- Nikad se nije isticao pojedinac, uvijek smo to bili mi. Kada smo osvojili naslov, dobili smo po milijun dinara nagrade. U to je vrijeme 'fiæo' koštao oko 780.000 dinara - prisjetio se Škoriæ, a Rora se prisjetio anegdota s legendarnim trenerom Brankom Zebecom.

- Bio je vizionar, tvorac te generacije. Pa prije 50 godina nam je objašnjavao što znaèi posjed lopte. Uzeo je loptu u ruke i rekao: 'Ovo je zlato, to je najvrjednija stvar na terenu, više vrijedi i od vas. Kad je lopta kod nas, ništa nam se ne može dogoditi' - rekao je Rora kojemu je kao i ostalim igraèima te generacije Zebec bio poput oca.

- Sjeæam se kad je Gucmirtl živio u malom stanu koji je bio skuèen za njega i obitelj. Došao je treneru i rekao da ne može više biti u Zagrebu te da se vraæa u Osijek. Trener mu je rekao da se strpi dva dana i tada ga je pozvao u klub i rekao da ima novi stan na Pešèenici. A u taj je stan trebao useliti Zebec, no žrtvovao se za svog igraèa.

Prisjetili su se Škoriæ i Rora vremena prije 50 godina i otkrili kako su se tada velike pobjede slavile uz konjak i gemišt.

Antonio Bevanda / 24sata.hr

 
Sljedea »