Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Srbi bili protiv: Vijeće ministara usvojilo odluku o povećanju trošarina na gorivo za 15 pfeninga
Utorak, 28 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na konferenciji za tisak u Sarajevu rekao je novinarima kako je Vijeće ministara, usvajanjem seta zakona i jedne bitne odluke u potpunosti ispunilo sve zadatke koji proističu iz prethodnih mjera aranžmana s MMF-om.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je danas usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH s pratećim setom zakona, koji  uključuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli  prihoda, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH. 

- Osim toga, kao sljedeća prethodna mjera bitna za realizaciju aranžmana s MMF-om, a što je bio zadatak Vijeća ministara ili nivoa BiH, usvojen je i zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH i u konačnici, usvojena je Odluka o provođenju mjera radi ostvarivanja kvantitativnih kriterija indikativnih ciljeva usuglašenih Pismom namjere o proširenom aranžmanom s MMF-om za institucije BiH - pojasnio je predsjedavajući Zvizdić.

Dodao je da je set ovih zakona Vijeće ministara uputilo dalje u parlamentarnu proceduru, s prijedlogom da se razmatraju po hitnoj proceduri.

- Očekujemo da će u najskorije vrijeme biti održane sjednice i Zastupničkog i Doma naroda  Parlamentarne skupštine BiH i da će set ovih zakona, kao realizacija mjera s nivoa BiH za aranžman s MMF-om, biti u konačnici ispunjen, čime bi praktično bile zaokružene sve mjere i stvorili se realni uvjeti za realizaciju i implementaciju aranžmana s MMF-om - kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, predstavnici Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH nisu glasovali za ovaj set zakona o trošarinama

- Govorim o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, iako je Vijeće ministara imalo dovoljan broj glasova za usvajanje prijedloga zakona i poslati ga u parlamentarnu proceduru - naveo je Zvizdić.  

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je rekao kako je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH prošao većinom glasova u Vijeću ministara BiH.

- Ministar Igor Crnadak i ja glasovali smo protiv iako, sasvim razumljivo, podržavamo reformski put BiH, razvoj infrastrukture. Ali smo tražili u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 pfeninga proizvede, ostvari ili osigura minimalna razina zaštite za one koji će biti po ovom pitanju najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici - istaknuo je ministar Šarović.

Dodao je da su i u razgovorima s MMF-om, a i s predstavnicima Vlade RS u više navrata tražili da se, ili uvede kategorija „plavog dizela" ili na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.       

- U tom smislu predlagali smo i dva dodatna modela, da se od ovog iznosa od 15 pfeninga jedan dio, tri ili četiri pfeninga, odvoji izravno u proračune entiteta i da se ovaj novac usmjeri poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice Adaptiranog SSP-a. Ili u najmanjem, da se od ovih 15 pfeninga novog nameta to ne odnosi na poljoprivrednike, kako bi im se i na ovaj način pomoglo - kazao je Šarović.

Po njegovim riječima, očito nije bilo razumijevanja od predstavnika Vlade RS-a i MMF-a.

- Zaista je naivno očekivati da se od strane Vlade RS šuti o aranžmanu s MMF-om, da se on javno ne podrži i očekuje se da ovaj dio tereta iznese Savez za promjene glasajući za ovaj zakon. Mi mislimo da to nije realno, da je to nemoguće. Ne treba se nitko kriti iza ovoga, treba jasno reći  tko stoji iza potpisa Pisma namjere. To su i predstavnici Vlade RS-a - navodi Šarović.

On naglašava kako ne samo da su odbili povećanje ili bilo kakav plan za podršku poljoprivrednom sektoru u BiH, time i u RS-u, nego su kroz Pismo namjere jasno naznačili da će u 2016. uštedjeti dodatnih pet milijuna KM od poticaja za poljoprivredu.

- Znači manje nego što je inače planirano, time što će sredstva za poticaj dati samo registriranim poljoprivrednim gospodarstvima - kazao je Šarović.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda je kazao da su, ukoliko predloženi zakoni prođu parlamentarnu raspravu, ispunili uvjete MMF-a i entiteti i Distrikt Brčko će dobiti drugu ratu kredita.   

- Drugi dio je i posebno važan, a to su uvjeti koji su u svim novim kreditnim sporazumima, prije svega EBRD-a, Kuvajtskog fonda i OPEC fonda. Imamo ugovoreno i u fazi ugovaranja oko 800 milijuna za cestovnu gradnju, prije svega za autocesta, Koridor Vc i za ostale ceste - naveo je Bevanda.

Po njegovim riječima, budući da su napravljene dubinske analize javnih poduzeća za ceste i autoceste i pokazalo se da oni ne mogu više uopće držati teret tih kreditnih zaduženja.

- Ova sredstva što će biti ubrana od trošarina ne idu za krpljenje proračunskih rupa na bilo kojoj razini, to ide namjenski na račune cesta i autocesta u oba entiteta. Taj novac neće biti korišten za gradnju, nego će biti kolaterali za kredite koji su već ugovoreni i koji će omogućiti gradnju - pojasnio je ministar Bevanda.

Istaknuo je da je posebno bitan zakon o Agenciji za osiguranje depozita, „budući da je to završni, peti zakon uz po dva u entitetima o bankama i agencijama za osiguranje".

- Ovo je peti zakon koji je usuglašen s odredbama tih zakona. Tim se predviđa mogućnost, poslije svih potresa u bankarskom sektoru, da se može pristupiti i restrukturiranju i svemu ostalom. Mislim da je ovaj zakon jako dobra stvar - ocijenio je Bevanda.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedeća »