Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Valentin Æoriæ: Tužiteljstvo se koristilo svaèim, ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu
Utorak, 28 Oujak 2017
Uzorak Slike

Valentin Æoriæ, zapovjednik Vojne policije HVO-a u svom završnom obraæanju Žalbenom vijeæu suda u Haagu rekao je kako se Tužiteljstvo koristilo svim i svaèim tijekom dokazivanja postojanja udruženog zloèinaèkog poduhvata.

Naveo je kako su osloboðali zloèince u zamjenu za lažno svjedoèenje, kupovali dokaze, manipulirali èinjenicama...

„Gledajuæi kroz sve ove godine kako i èime se služilo Tužiteljstvo u ovom predmetu, oèito je da nisu razumjeli okolnosti rata u BiH. Prljavim metodama za svoje suradnike u haškim procesima angažirali su pojedine odvjetnike, sumnjive politièare najveæeg državnog ranga. Neèasni pojedinici su dolazili iz hrvatskog naroda, i to tajnim suradništvom kao i nuðem probranih ratnih dokumenta i krivotvorina. Tako ste svjesno brojne ratne zloèince amnestirali iako ste znali da su meðu njima pojedinici koji su zloèinci. Ma kakva bila Vaša odluka i kazna, uvijek  æu biti ponosan na dužnosti u Domovinskom ratu“, rekao je Æoriæ.

Izjavion je kako svi pripadnici HVO-a nisu bili bezgrešni, no uvjeren je da pripada onima u HVO-u koji su s najboljim namjerama, èasno i dostojanstveno branili nedužne ljude i svoju domovinu.

„Nadam se i vjerujem da neèasnici pripadnici HVO-a neæe pokvariti tu sliku o èestitim hrvatskim braniteljima“, rekao je Æoriæ.

Naveo je kako su mu haškom optužnicom neki nastojali poslati poruku da je bio „na krivoj strani i u nekakvom UZP-u“.

„No, neoboriva je povijesna istina da su najdogovorniji èelnici hrvatskog politièkog vrha, za razliku od drugih, prihvaæali sva predlegana rješenja i sporazume  meðunarodne zajednice za BiH. Nemoguæe je da se nama zbog tih rješenja sudi, a onima koji su ih nametali ne sudi“, istaknuo je Æoriæ.

Kao najbolji pokazatelj ratnih strahota iz Domovinskog rata naveo je brojku poginulih i ranjenih pripadnika Vojne policije HVO-a. U 19 mjeseci rata  od ukupno dvije tisuæe vojnih policajaca, 164 su poginula  a ranjeno njih 750.

„Zbog velikih gubitaka u ljudstvu bili smo primorani obnavljati naše redove novim djelatnicima. Važan segment je bila obuka èiji je sastavni dio bila i obuka o Ženevskim konvencijama i humanitarnom pravu. Spašeni su mnogi ljudski životi i postignuti su izvanredni rezultati u sprjeèavanju djelovanja kriminalnih grupa i pojedinaca“, izjavio je Æoriæ.

Kao posebno važan segment djelovanja Vojne policije HVO-a naveo je Odjel kriminalistièke policije. Djelatnici tog odjela, rekao je, u vrlo teškim okolnostima su uhiæivali i procesuirali prekršitelje brojnih kaznenih djela, bez obzira na to kojoj su vojsci pripadali. Podneseno je nadležnim tužiteljstvima preko dvije tisuæe kaznenih prijava.

„Dužnost naèelnika i ministra obnašao sam unutar Herceg Bosne ali i u  postdaytonskim vladama u BiH sve do 2002. godine. Cijelo to vrijeme moje djelovanje, i djelovanje mojih suradnika bilo je izloženo ocjeni javnosti. U tim vremenima nikada nisam planirao, poticao, zapovjedio ili prikrio niti na bilo koji drugi naèin sudjelovao u bilo kojem zloèinu“, rekao je.

Za UZP je, veli, saznao iz haške optužnice. Nikada nije bio svjestan plana, namjere ili zajednièkog zloèinaèkog cilja, niti mu je ikada itko predložio da sudjeluje u neèemu takvom.

Dnevnik.ba

 
« Prethodna   Sljedea »