Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Alaburiæ: Optužuju Hrvatsku na temelju mapa istovjetnih onima meðunarodne zajednice
Petak, 24 Oujak 2017
Uzorak Slike

Na Haškom sudu nastavljen je žalbeni postupak u sluèaju šestorice bosansko-hercegovaèkih Hrvata nepravomoæno osuðenih za pokušaj stvaranja etnièki èiste Herceg-Bosne. 

Vesna Alaburiæ, odvjetnica Milivoja Petkoviæa, osuðenog u prvom stupnju na 20 godina zatvora, podsjetila je na sudsku praksu prema kojoj težnja za ostvarenje nekog politièkog cilja, èak i ako je postojala, nije sama po sebi zloèin. To je  potvrðeno u presudama u nekoliko sluèajeva i na Haškom sudu.

U razgovoru za HRT rekla je kako je tužiteljstvo dokazujuæi postojanje plana stvaranja Velike Hrvatske kao dokaz pokazivalo mapu Herceg Bosne i mapu Banovine na teritoriju BiH. Mi smo htjeli dokazati da prema svim planovima meðunarodne zajednice o ustrojstvu BiH kao složene države, potpuno isti teritoriji bivaju oznaèeni kao hrvatski jer tamo živi veæinsko hrvatsko stanovništvo, izjavila je Alaburiæ. Da mi sada zadužimo glavnog tužitelja Sergea Brammerza da napravi mapu BiH, napravio bi potpuno istu - jer tamo živi veæinsko hrvatsko stanovništvo, ustvrdila je. 

Izrazila je uvjerenje, a temelji ga na reakcijama sudaca, kako su uspjeli dokazati da u prvoj polovici 1993. nije bilo promjene etièke strukture ni u jednoj od opæina koje su sadržane u ovom predmetu. U drugoj polovici te godine biva djelomièno iseljeno muslimansko stanovništvo, no to nije posljedica plana etnièkog èišæenja nego dogaðanja na terenu i nužnosti evakuacije stanovništva iz podruèja zahvaæenim ratnim dogaðanjima, rekla je Alaburiæ te zakljuèila kako se nada da æe uvjeriti žalbeno vijeæe da plana etnièkog èišæenja nije bilo.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedea »