Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Veliki poslovni pothvat: Obitelj Marina Èiliæa ulaže milijun € u uzgoj lubina i kamenica u Stonu
Petak, 24 Oujak 2017
Uzorak Slike

Prostore propalog centra za marikulturu Maribic u Stonu kupila je tvrtka Nonos Dyo u vlasništvu obitelji poznatog tenisaèa Marina Èiliæa. Tvrtka je osnovana 2010. godine.

Kao vlasnik je upisan Marinov otac Zdenko Èiliæ, a èlan Uprave je Vinko Èiliæ, njegov sin.

Tvrtka planira u proizvodnju lubina i kamenica u centru uložiti gotovo milijun eura, a dio polja æe staviti na raspolaganje Sveuèilištu u Dubrovniku. Sada treba srediti još završnu dokumentaciju, kaže Vinko Èiliæ, a nakon toga slijedi i prijenos vlasništva. Potom, a on oèekuje da æe to trajati mjesec dana, krenut æe se s pripremama za proizvodnju. Skupština Dubrovaèko-neretvanske županije prije desetak dana je i službeno dala blagoslov tvrtki Nonos Dyo i dopustila je prijenos Maribicove koncesije tri polja u Malostonskom zaljevu. Ostala imovina Maribica prodat æe se u steèajnom postupku. Nonos Dyo planira investirati u proizvodnju ribe i školjaka na poljima u uvali Bjejevica, a prihvatili su i platiti dug za sva koncesijska polja. Centar Maribic je nekadašnji tehnološki i poslovno-inovacijski centar, koji je osnovan 2008. godine uz sufinanciranje Svjetske banke. Trebao je razvijati nove tehnologije, opremu i proizvode u akvakulturi, kao i služiti studentima i poduzetnicima za proširenje znanja. No, ideja nije uspjela, pa je centar završio u steèaju.

Investicija tvrtke Nonos Dyo bit æe vrlo važna za Opæinu Ston jer je najavljeno otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i preradi ribe.

- Cijela prièa s Maribicom jako je komplicirana i duga, ali je nažalost sve to propalo. U svakom sluèaju mi je drago da se situacija rješava, da æe se polja naæi u funkciji, a ako se uz to zaposle i naši ljudi iz opæine, bit æu jako sretan - kaže Vedran Antunica, naèelnik Opæine Ston.

Tvrtka Nonos Dyo bavi se uzgojem europske plosnate kamenice, mediteranske dagnje, kao i orade te lubina. Sve to uzgajat æe se na poljima propalog centra, a dio prostora moæi æe koristiti i Sveuèilište u Dubrovniku. Njihova tvrtka dosad je radila s Maribicom gotovo iskljuèivo na uzgoju kamenica, dok su imali vrlo malo uzgojenog lubina u istraživaèkom centru. Sada planiraju i nova uzgajališta lubina.

- Dva polja u uvali Bjejevica koja se nisu koristila planiramo opremiti za uzgajalište ribe i školjaka, pa nam tu treba znatno ulaganje i zapošljavanje novih ljudi. Naša proizvodnja na jednom polju koje smo koristili od Maribica bila je vrlo mala - dodaje Èiliæ.

Jutarnji.hr

 
« Prethodna   Sljedea »