Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
HDZ BiH: Muslimani oèekuju da OHR ponovno instalira "Hrvate po zanimanju"
Srijeda, 22 Oujak 2017
Uzorak Slike

Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a smatra kako usvajanje Rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta u Zastupnièkom domu Parlamenta FBiH predstavlja udar na demokraciju, udar na Europski parlament, Ustav FBiH te udar na Hrvate.

"Kako udar na demokraciju? Vrlo jednostavno. Sve koji drukèije misle treba osuditi. To se kaže u samom naslovu Rezolucije. Kako udar na Europski parlament? Pa taj dan se raspravljalo o Rezoluciji o stanju u BiH (treæa po redu) koja ne sadrži ništa spektakularno - smjernice i poglede za poboljšanje stanja u BiH i proces pridruživanja u EU, a koja nije po mjeri predlagatelju, zapravo suprotna je predloženoj, i zbog toga EU parlament nije u pravu i treba ga osuditi. Zašto udar na Hrvate? Zato što su oni stvarni pobornici pristupanja BiH Europskoj uniji i prièaju o decentralizaciji, federalizaciji", priopæio je Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

U danas usvojenoj Rezoluciji pozivaju se sve strane da se suzdrže od poduzimanja aktivnosti koje predstavljaju kršenje Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, Opæeg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH, Ustava BiH i FBiH, a Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a postavlja pitanje tko uopæe krši te i druge domaæe i meðunarodne sporazume.

U priopæenju se navodi kako se iza Rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH, zapravo, kriju pokušaji "da se sprijeèi demokracija, sloboda misli, rijeèi i djela" te da se ponovi scenarij iz 2001. godine, kada je Ured visokog predstavnika smijenio izabrane hrvatske dužnosnike te na njihova mjesta postavio "Hrvate po zanimanju".

"Ne vjerujemo da æe meðunarodna zajednica i OHR ponoviti grešku. Zar to nije prošlo svršeno vrijeme? Èemu zastrašivanje, ultimatumi, prijetnje? Zar nismo u demokraciji? Zar nije smisao u razlièitosti, slobodi govora i misli, ili je to pak povratak na staro, uvoðenje verbalnog delikta, šutnje, cenzure, tiranije?", poruèio je Klub zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

Jedino što hrvatski narod traži i za što se zalaže je, navodi se dalje u priopæenju, jedinstvena BiH – jednakopravna zajednica Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj æe hrvatski narod sam moæi birati svoje politièke predstavnike te imati obrazovanje i medije ne materinskom jeziku.

"To su razlozi zašto smo protiv ove Rezolucije, politikantstva, dizanja tenzija, produbljivanja podjela, podvala, zabrana, osuda. Istinski smo zagovornici euroatlantskih integracija, tim putem želimo, taj put slijedimo. Zato podržavamo Rezoluciju Europskog parlamenta, usvojenu 15. veljaèe 2017. godine. I naravno, sve pozitivne ideje koje æe doprinijeti jaèanju mira, tolerancije, suživota, napretka i boljeg života u Bosni i Hercegovini", stoji na kraju priopæenja za javnost Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedea »