Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Gledajte kakvo voće kupujete, neko je tretirano otrovima kojima ne bi ste čistili niti wc školjku!
Srijeda, 22 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Što se sve nalazi u hrani koju svakodnevno skupo plaćamo, otkriti nije jednostavno, ako ne poznajemo šifrirani svijet aditiva, koji su, sukladno pozivitnim zakonima većine europskih zemalja, ipak označeni na proizvodima. 

Odlazak na tržnicu, bez obzira na tvrdnje prodavača, također nisu garancija da ćemo kupiti proizvode koji nisu dodatno obrađivani. U trgovinama i supermarketima ti isti su označeni posebnim brojevima, koji kupcu poručuju što kupuje, ali vodiča za njihovo pravo značenje nema.

Svakome kome je stalo do zdrave prehrane, koja je doista bitna za zdravlje, ove će brojeve upamtiti, proučiti, pa drugi puta kada krene u trgovinu, izdvojiti nešto vremena i zaobići one koji u sebi drže otrove s kojima ne biste čistili ni wc školjku u kupaonici.

Kada kupujete voće dopremljeno iz uvoza, svakako pogledajte brojke na naljepnici!

Vjerojatno ste primijetili kako naljepnice na voću i nekom povrću na sebi imaju otisnute brojeve. Ove naljepnice ili etikete imaju važniju ulogu od barkoda s cijenom.

Riječ je o proizvodima koji dolaze iz uvoza, a ako ste mislili kako ti brojevi služe da bi se smanjile gužve na blagajnama u supermarketu ili trgovini, prevarili ste se.

Na njima je otisnut takozvani PLU kod – Price Look Up– kod pomoću kojeg lakše može odrediti kojoj skupini namirnica pripada produkt. To je zapravo broj koji vam prvenstveno govori na koji način je biljka uzgojena.

PLU kod je uvelo Marketinško udruženje za hranu i danas je prisutan na više od 1.400 vrsta proizvoda. Ovaj sustav kodiranja pokrenut je u Americi 1990. godine, a vremenom se udomaćio i na Novom Zelandu i u većini europskih zemalja.

PLU kod sastoji se od 4 ili 5 brojeva/slova.

Nalazimo ga u obliku male naljepnice zalijepljene na svakom individualnom komadu svježeg proizvoda – voća ili povrća. Pomoću PLU koda možete saznati kako je proizvod uzgojen – je li genetski modificiran, organski uzgojen ili uzgojen uz pomoć kemijskih gnojiva, fungicida i herbicida. Ovakav način kodiranja nije propisan zakonima već je dobrovoljan.

Sve više proizvođača, pogotovo onih manjih koji uzgajaju organsku hranu, shvaća važnost ove oznake. Njime lakše mogu doći do kupaca koji sve češće traže organske proizvode. PLU kodovi se također koriste i za orašasto voće, suho voće, ljekovito bilje i arome.

Kako pravilno pročitati PLU kod?

1. Ako PLU kod sadržava samo 4 broja, to znači kako je plod uzgojen konvencionalnom ili “tradicionalnom” metodom uz upotrebu pesticida.

Ova 4 broja jednostavno govore o kojoj je vrsti povrća ili voća riječ.

Na primjer – sve banane označene su brojem 4011, jabuke 4131, kiwi 4030, narandže 3107…

2. Ako PLU kod sadržava 5 brojeva i započinje brojem 8, to govori kako je voće ili povrće genetski modificirano.

GMO hrana našem zdravlju donosi brojne opasnosti – može uzrokovati neplodnost, poremećaj u radu hormona, čak i tumore. GMO hranu valjalo bi svakako izbjegavati.

Genetski uzgojena (GMO) banana nosit će tako broj 84011.

3. Ako PLU kod sadržava 5 znamenki i započinje brojem 9, to vam govori kako je uzgojen organski i nije genetski modificiran.

Organska banana imat će broj 94011.

Brotnjo.info
 
« Prethodna   Sljedeća »