Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Gledajte kakvo voæe kupujete, neko je tretirano otrovima kojima ne bi ste èistili niti wc školjku!
Srijeda, 22 Oujak 2017
Uzorak Slike

Što se sve nalazi u hrani koju svakodnevno skupo plaæamo, otkriti nije jednostavno, ako ne poznajemo šifrirani svijet aditiva, koji su, sukladno pozivitnim zakonima veæine europskih zemalja, ipak oznaèeni na proizvodima. 

Odlazak na tržnicu, bez obzira na tvrdnje prodavaèa, takoðer nisu garancija da æemo kupiti proizvode koji nisu dodatno obraðivani. U trgovinama i supermarketima ti isti su oznaèeni posebnim brojevima, koji kupcu poruèuju što kupuje, ali vodièa za njihovo pravo znaèenje nema.

Svakome kome je stalo do zdrave prehrane, koja je doista bitna za zdravlje, ove æe brojeve upamtiti, prouèiti, pa drugi puta kada krene u trgovinu, izdvojiti nešto vremena i zaobiæi one koji u sebi drže otrove s kojima ne biste èistili ni wc školjku u kupaonici.

Kada kupujete voæe dopremljeno iz uvoza, svakako pogledajte brojke na naljepnici!

Vjerojatno ste primijetili kako naljepnice na voæu i nekom povræu na sebi imaju otisnute brojeve. Ove naljepnice ili etikete imaju važniju ulogu od barkoda s cijenom.

Rijeè je o proizvodima koji dolaze iz uvoza, a ako ste mislili kako ti brojevi služe da bi se smanjile gužve na blagajnama u supermarketu ili trgovini, prevarili ste se.

Na njima je otisnut takozvani PLU kod – Price Look Up– kod pomoæu kojeg lakše može odrediti kojoj skupini namirnica pripada produkt. To je zapravo broj koji vam prvenstveno govori na koji naèin je biljka uzgojena.

PLU kod je uvelo Marketinško udruženje za hranu i danas je prisutan na više od 1.400 vrsta proizvoda. Ovaj sustav kodiranja pokrenut je u Americi 1990. godine, a vremenom se udomaæio i na Novom Zelandu i u veæini europskih zemalja.

PLU kod sastoji se od 4 ili 5 brojeva/slova.

Nalazimo ga u obliku male naljepnice zalijepljene na svakom individualnom komadu svježeg proizvoda – voæa ili povræa. Pomoæu PLU koda možete saznati kako je proizvod uzgojen – je li genetski modificiran, organski uzgojen ili uzgojen uz pomoæ kemijskih gnojiva, fungicida i herbicida. Ovakav naèin kodiranja nije propisan zakonima veæ je dobrovoljan.

Sve više proizvoðaèa, pogotovo onih manjih koji uzgajaju organsku hranu, shvaæa važnost ove oznake. Njime lakše mogu doæi do kupaca koji sve èešæe traže organske proizvode. PLU kodovi se takoðer koriste i za orašasto voæe, suho voæe, ljekovito bilje i arome.

Kako pravilno proèitati PLU kod?

1. Ako PLU kod sadržava samo 4 broja, to znaèi kako je plod uzgojen konvencionalnom ili “tradicionalnom” metodom uz upotrebu pesticida.

Ova 4 broja jednostavno govore o kojoj je vrsti povræa ili voæa rijeè.

Na primjer – sve banane oznaèene su brojem 4011, jabuke 4131, kiwi 4030, narandže 3107…

2. Ako PLU kod sadržava 5 brojeva i zapoèinje brojem 8, to govori kako je voæe ili povræe genetski modificirano.

GMO hrana našem zdravlju donosi brojne opasnosti – može uzrokovati neplodnost, poremeæaj u radu hormona, èak i tumore. GMO hranu valjalo bi svakako izbjegavati.

Genetski uzgojena (GMO) banana nosit æe tako broj 84011.

3. Ako PLU kod sadržava 5 znamenki i zapoèinje brojem 9, to vam govori kako je uzgojen organski i nije genetski modificiran.

Organska banana imat æe broj 94011.

Brotnjo.info
 
« Prethodna   Sljedea »