Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
FOTO: Otvorena izložba (Re)konstrukcija i destrukcija
Srijeda, 22 Ožujak 2017

Uzorak Slike

U ponedjeljak 20. ožujka u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru službeno je otvorena  izložba (Re)konstrukcija i destrukcija, u organizaciji članova Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine (DPUmH).

Rezultati jednogodišnjeg rada na istoimenom projektu, prezentirani su javnosti kroz izložbu fotografija koje komparativno prikazuje stanje 25 dobara graditeljskog nasljeđa Mostara prije posljednjeg rata, u usporedbi s današnjih stanjem istih građevina. Izložbom se nastojalo ukazati na postojeći odnos prema kulturnom nasljeđu grada Mostara, na važnosti kulturnog nasljeđa i tradicije koju posjeduje, a ujedno ukazivanje na trenutne opasnosti kojima je to isto nasljeđe prepušteno. Prikazane devastacije i degradacije nisu nimalo utješne, one su dokaz nestajanja kulturnog identiteta Mostara, a njihovim prezentiranjem nastojalo se probuditi svijest građana Mostara i okolice, te ukazati na važnost nasljeđa i mogućnost njegovog nestanka.

Izložbu je vodila Dajana Šudić Karačić, ujedno član tima, dok su na samom otvorenju govorile Tatjana Mićević Đurić (predsjednica društva i voditeljica projekta), Martina Penava (Udruženje Asocijacija arhitekata), te Danijela Marija Boras (pomoćnica federalne ministrice kulture i sporta). Otvorenje je dodatno obogaćeno glazbenom točkom, Eminaprepoznatljivog mostarskog duha, projekcijom kratkog filma o nekadašnjem stanju Mostara, te bogatim katalogom u kojem su detaljno opisane izložene fotografije.

Projektni tim čine: Tatjana Mićević Đurić, Maja Gagro, Dajana Šudić Karačić, Valerija Soldo Rešetar i Beat Čolak. Projektni tim ima u planu organizirati stručna vodstva i predavanja vezana za navedenu temu u vremenskom periodu u kojem će postavka biti izložena za javnost.

Posjetitelji će moći vidjeti radove do 3.travnja 2017.Brotnjo.info
 
« Prethodna   Sljedeća »