Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Bošnjaci krenuli u obraèun s Europom: Preglasali Hrvate i izglasali protueuropsku rezoluciju
Utorak, 21 OŞujak 2017
Uzorak Slike

Protueuropskoj rezoluciji o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta èiji su ciljevi navodna etnonacionalna podjela i snaženje seperatistièkih tendencija usvojena je jednoglasno sa 70 prisutnih zastupnika u Zastupnièkom domu Federalnog parlamenta. Meðutim, ova rezolucija je usvojena bez glasova iz Klubova HNS-a, HDZ-BiH i HDZ-a 1990. Dakle, usvojena je iskljuèivo glasovima zastupnika koje su u Parlament izabrali Bošnjaci. 

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagariæ osvrnuo se na raspravu o rezoluciji na sjednici od 15. veljaèe.

- To je bio udar na demokraciju, na Europski parlament, na Ustav i, naravno, na Hrvate. Svi koji drukèije misle treba osuditi. To se kaže veæ u naslovu rezolucije. Hrvati koji prièaju o federalizaciji i decentralizaciji su i tako stalno meta. Pozivaju se odgovorne institucije na obustavu svih oblika djelovanja koji potièu na podjelu BiH. Pojednostavljeno, pozivaju se svi da poduzmu sve da se sprijeèi demokracija sloboda misli, rijeèi i djela, rekao je Bagariæ.

A pitam se, dodao je, zar to nije veæ viðeno, zar to nije recidiv prošlosti? Znaèi li to ultimatum i Europi, meðunarodnoj zajednici, postavljen s vjerom da æe se uz pomoæ OHR-a ponoviti Alijansa, smijeniti hrvatske dužnosnike i na njihova mjesta postaviti „Hrvate po zanimanuju“, poslati tenkove kao one na "Hercegovaèku banku", potom primjenti novu metodu, izabrati hrvatskog èlana Predsjedništva, kao 2006. i 2010. ponoviti platformu, formirati vlast s hrvatskim izdajicama, iživljavati se na hrvatskim braniteljima. 

-Ali, ne vjerujem da æe meðuanarodna zajednica i OHR ponoviti iste greške. Èemu zastrašivanje, èemu prijetnje? Ovo je, ipak, demokracija. Je li ovo povaratak na staro i uvoðenje verbalnog delikta, uvoðenje nekog projekta možda zabranjenog naroda? Bilo kako bilo, Hrvati se ne boje, dobro znaju šta znaèe progoni, na stotine tisuæa osuðenih i ubijenih. Naš koncept je Washingtonski sporazum, Dayton, na èela EU, Kreševske deklaracije i HNS-a. To su naèela dencentralizacije i regionalizacije, gdje bi bili svoji na svome – rekao je Bagariæ, prenio je Avaz.

Dževad Hodžiæ iz kluba SDA rekao je, pak, kako ga "stvarno èudi da je Klub HDZ-a napustio sjednicu i da je neslaganjem s ovim stavom pokazao da tom klubu nije prihvatljivo da se odbace inicijative koje predlažu etnièku federalizaciju BiH“.

Munib Jusufoviæ iz Kluba SBB-a rekao je da što se tièe rezolucije da se tu nema šta dodati, ali se s obzirom na situaciju koju je prouzroèila osjeæa muèno. Unatoè tomu ju je podržao.

- Oèito naša stvarnost pokazuje da nije problem u ovoj rezoluciji. Oèito u našim glavama u našoj svijesti postoje strahovi razlièitih vrsta. Ova me rezolucija vratila u neka vremena. Svake aspiracije u bilo kojem vidu dovest æe nas u istu situaciju. Neka ne gajimo iluziju da samo mi želimo demokratsku državu, jer neki æe to nazvati unitarizam – rekao je Jusufoviæ.

Zastupnik HDZ-a 1990 Zdravko Kuzman rekao je kako je tekst rezolucije „konfuzan od poèetka do kraja“.

- Kako osuditi nešto èega nema u dokumentu Europskog parlamenta? Uz naslov koji gubi svaki smisao, autor se poziva na konveciju o ljudskim pravima, što je apsurd. Europski parlament nam želi pomoæi, a ne ugroziti nam naša prava. Takoðer, u tekstu se pokazuje i visok stupanj paranoje. Stvarna namjera autora je osporiti i hrvatsko pitanje u BiH. Ovaj tekst je èista degradacija svih nas u Parlamentu. Predlažem da odbijemo raspravu o ovoj neozbiljnoj rezoluciji u ozbiljnoj instituciji kakav je ovaj Parlament – istakao je Kuzman.

Zastupnik HNS-a Ivan Musa je rekao „neæete da priznate postojanje hrvatske nacije“.

- Mi smo svoje jasno rekli. Vi usvojite ovu rezoluciju, ali bez nas. Dajte nam to zadovoljstvo – rekao je on.

Nakon toga su poslanici Kluba HNS-a napustili sjednicu Zastupnièkog doma.

Suzana Franjka Galiæ iz DF-a upitala je je li on jedina Hrvatica koja je ostala na zasjedanju.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez èestitao je kolegici Galiæ i odao joj priznanje.   

- Ovo je jako hrabar èin. Ovo je veæa gesta nego sve ostalo. Ovo što je Bagariæ govorio to je najcrnji oblik totalitarizma, oni su spremni na sve. A kolegici Galiæ se valja vratiti u Tomislavgrad tamo odakle dolazi. Zbog ovakvih ljudi neka kolege Bošnjaci malo vode. Svi mi imamo idole. Moj idol je trenutni papa, a ja sam Bošnjak. To je èovjek koji je zadivio èitav svijet. I ne daj Bože da ja zbog ove šaèice HDZ-ovaca na osnovu njih formiram mišljenje o Hrvatima – kazao je Helez.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan kazao je da „BIH nije nimalo moja zemlja koliko od gospodina Bagariæa“.

- Ja nisam nacionalist. Oni koji me poznaju to znaju. Ne mogu slušati neke stvari, poput toga da su Hrvati promicatelji europskih vrijednosti. Ispade da su Hrvati zabranjeni narod. Ja znam šta je progon, mene su protjerali Hrvati, meni je zapaljena kuæa od Hrvata, ja se nisam sedam godina mogao vratiti u Stolac zbog Hrvata (...) Sada vi meni govorite o promicateljima europskih vrijednosti - rekao je Kaplan.

Dnevnik.ba

 
« Prethodna   Sljedea »