Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Dalfina Bošnjak: Jubilarni Mostarski sajam otvara premijer RH Andrej Plenkoviæ
Utorak, 21 Oujak 2017
Uzorak Slike

Veæ puna dva desetljeæa Mostar je domaæin jedne od najznaèajnijih i najposjeæenijih gospodarskih manifestacija, ne samo u BiH, veæ i u široj regiji – Meðunarodnog sajma gospodarstva. 

Status najboljega Mostarski sajam održava kreiranjem ugodnoga poslovnog ambijenta, kroz vrhunsku uslugu poslovnoga umrežavanja izlagaèa i posjetitelja, ali i organiziranjem okruglih stolova, konferencija, radionica, poslovnih dogaðaja i sadržaja prilagoðenih potrebama i željama izlagaèa.

Ovogodišnji Sajam svoja vrata otvara u utorak, 4. travnja, a zatvraranje je predviðeno za subotu, 8. travnja. Tim povodom, za èitatelje Poslovnog globala, direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak, otkriva kako teku posljednje pripreme za ovaj važan sajamski jubilej, tko sve dolazi u Mostar, ali i tko æe otvoriti 20. po redu Meðunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017.

Uskoro æe svoja vrata, za brojne domaæe i strane posjetitelje, otvoriti jubilarni, 20. Meðunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017. Možete li se ukratko osvrnuti na protekla evo, veæ, dva desetljeæa ove respektabilne gospodarske manifestacije?

– Prve sajamske manifestacije u Hercegovini, nakon rata, održavale su se u Neumu. Kako je sajam rastao po sadržaju, uslugama i kvaliteti, javila se potreba za prikladnijom lokacijom i infrastrukturom. Prvi Sajam u Mostaru održan je 1997. godine, a od 2001. organizira ga tvrtka Mostarski sajam d.o.o. Rijetki su vjerovali da æe jedna mala sajamska izložba izrasti u respektabilni meðunarodni sajam koji, evo, ove godine slavi svoj 20.roðendan. Onaj tko bilo što želi pokrenuti i organizirati, zna koliko je to teško, posebice u ovakvim uvjetima u kojima mi živimo i djelujemo. Prošli smo kroz razlièita razdoblja, bilo je lijepih, ali i teških godina, poglavito za vrijeme ekonomske krize. Ipak, uspjeli smo održati kontinuitet i nametnuti se kao vodeæi sajam u BiH.

Teèe li, što se posljednjih priprema tièe, sve po planu?

– Glede same organizacije glavnoga dijela Sajma, možemo kazati da je sve spremno i, ovih nekolikor dana do poèetka Sajma preostaje nam rad na protokolu i doèeku gostiju na samome otvaranju, u utorak 4. travnja, u 11 sati.

Protekle godine svi sajamski kapaciteti na èak 30.000 m2 otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, bili su popunjeni gotovo dva mjeseca prije otvaranja. Je li tako i ove godine? Imate li, možda, podatak, koliko je posjetitelja lani obišlo izložbene prostore?

– Prema našim oèekivanjima, sajamski kapaciteti u cijelosti su popunjeni veæ više od mjesec i pol dana. Mostarski sajam u prosjeku kroz pet dana posjeti oko 50.000 posjetitelja, što individualnih, što onih koji dolaze organizirano, u skupinama.

Koliko æe se ove godine predstaviti izlagaèa, iz kojih zemalja dolaze i što je najviše zastupljeno? Ukljuèuju li se, možda, i neke nove zemlje koje dosad nisu sudjelovale na Sajmu?

Na Sajmu æe izlagati gospodarstvenici iz 30-ak zemalja svijeta. Najzastupljeniji su izlagaèi iz Republike Hrvatske, NR Kine, Maðarske, Italije, Poljske, te zemalja regije. Omjer domaæih i stranih izlagaèa je, otprilike 50:50. Bit æe zastupljene sve grane gospodarstva, a ponajviše poljoprivreda, gastronomija, turizam i ugostiteljstvo, elektroindustrija i IT sektor.

S obzirom na to da tehnologija u svijetu vrtoglavo napreduje, bilježi li Mostarski sajam porast broja zainteresiranih izlagaèa, koji nude proizvode koje bismo mogli nazvati ‘posljednjim krikom tehnologije’?

– Od prošle godine na Sajmu su prisutne najveæe telekomunikacijske tvrtke iz cijeloga svijeta. Jedna od najznaèajnijih novosti ovogodišnjeg Mostarskog sajma, svakako je i nastup hrvatske kompanije Ericsson Nikola Tesla. Tako æe posjetitelji moæi uživo vidjeti nekoliko primjena tzv. Interneta stvari (IoT), i to u podruèju poljoprivrede i pametnih gradova. Kao dodatnu aktivnost izdvajamo i Okrugli stol posveæen digitalnom gospodarstvu, koji æe se održati neposredno nakon ceremonije otvaranja Mostarskog sajma 2017. i na kojemu æe sudjelovati ugledni predstavnici uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zemlja partner jubilarnog sajma je nama susjedna i, po gospodarskoj suradnji, vrlo bliska, Republika Hrvatska. Tko æe sve zastupati zemlju partnera u Mostaru? Imate li veæ neke konkretne dogovore ili planove, kada je rijeè o produbljivanju gospodarske suradnje izmeðu BiH i RH?

– Iznimno nam je drago što je baš za njegov 20. roðendan, zemlja partner Mostarskog sajma Republika Hrvatska, nama susjedna i prijateljska država, za koju nas puno toga veže i s kojom imamo najveæu robnu razmjenu. Republika Hrvatska je partner našega Sajma još od njegovih samih poèetaka, a poduzeæa i tvrtke iz RH su meðu najprisutnijima na Sajmu, a ove godine bit æe ih najviše. Na otvarenje Mostarskog sajma, u utorak 4. travnja, oèekujemo dolazak najviših dužnosnika iz R. Hrvatske. Republika Hrvatska je Bosni i Hercegovini najznaèajniji vanjskotrgovinski partner i nadati se da æe svi kontakti i razgovori koji æe se odvijati na Mostarskom sajmu, dati novi stimulans i RH i BiH, da se te veze prodube i dodatno uèvrste. Hrvatskoj je ovo drugi put da je zemlja partner Mostarskog sajma.

Nesumnjivo, na otvaranju ovogodišnjeg sajma, 4. travnja, okupit æe se velik broj zvuènih imena iz svijeta politike, gospodarstva, kulture, turizma… Možete li za Poslovni global otkriti tko æe otvoriti Sajam i koji se visoki dužnosnici oèekuju na otvaranju i ostalim sajamskim danima?

– Mostarski sajam izgradio je rejting, zahvaljujuæi kojem imamo èast ugostiti najviše državne dužnosnike kako iz zemlje, tako i svijeta, ali i osobe iz svih sfera društva. Tako æe biti i ovaj put. Sajam æe, kako i prilièi, otvoriti u ime zemlje partnera,  predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Andrej Plenkoviæ. Uz visoko izaslanstvo RH, na Sajmu oèekujemo najviši državni vrh BiH, susjednih zemalja, èlanove diplomatskoga zbora, brojne gospodarstvenike i znaèajne osobe iz svih oblasti društvenog života.

Sajam svake godine prate i podsajamske manifestacije, kulturna dogaðanja, a ove godine bogat je program pripremljen i za ‘opuštanje’ na After partyjima nakon što se paviljoni zatvore. Možete li nam ukratko reæi nešto o tome?

– Kako se radi o jubilarnom 20. sajmu, ove godine zabavni dio bit æe mnogo bogatiji. Za sve naše cijenjene posjetitelje pripremili smo, uistinu, bogat i sadržajan program, koji æe se odvijati na središnjoj pozornici Mostarskog sajma i u Golden Pubu. Gledali smo da sadržaj bude pogodan za sve uzraste, tako da svi na Sajmu mogu pronaæi kutak i djeliæ zabave za sebe. Ovom prigodom, željela bih se, u ime Mostarskog sajma, zahvaliti Zlatnom sponzoru Central osiguranju, te sponzorima Hercegovaèkojh pivovari, HT ERONET-u, NLB Banci, Vinima Zadro i Red Bullu, ali i svim medijskim partnerima, kao i svima drugima, koji na bilo koji naèin podržavaju Sajam.

Nažalost, svijet je i ove godine suoèen s brojnim teroristièkim prijetnjama, a pod sigurnosnim poveæalom su, posebice, dogaðaji gdje se okuplja velik broj ljudi. Dosad su sajamski dogaðaji, kada je u pitanju sigurnost, prolazili bez ikakvih izgreda. Možete li poslati poruku izlagaèima i posjetiteljima da æe se i ove godine za vrijeme sajamskih zbivanja osjeæati sigurno?

– Mi æemo uèiniti sve da se svaki naš gost na Sajmu, bio on visoki dužnosnik ili posjetitelj, a to se odnosi i na izlagaèe, osjeæa sigurno za trajanja Sajma i ne želimo ni pomisliti da bi ovakav jedan pozitivan dogaðaj mogao zasjeniti bilo kakav neželjeni dogaðaj.

Može li se reæi da je Sajam, kao respektabilna gospodarska manifestacija, pridonio rastu gospodarstva, ne samo u Mostaru i Hercegovini, veæ i cijeloj BiH?

– Svaki sajam ogledalo je gospodarstva jedne države, zemlje, regije…Mostarski sajam svih ovih godina trudi, na što bolji i ljepši naèin, predstaviti svijetu ono što èovjek ovog podneblja Hercegovine, ali i Bosne, stvara i ono što mu je od Boga dano. Naša trajna zadaæa je od poèetka svijetu predstaviti domaæu i regionalnu vinarsku proizvodnju, autohtona hercegovaèka vina i tradicijsku gastronomiju, kao i naše prirodne ljepote i druge resurse, i držim da smo puno toga uèinili za ovu regiju. Na Sajmu su sklopljene stotine poslovnih ugovora o suradnji. Mislim da svi poèinju shvaæati kako od Mostarskog sajma velike koristi imaju, ne samo Grad i Županija, veæ zemlja u cijelosti. U proteklih 19 godina posjetilo nas je više od milijun ljudi, što nije zanemariva brojka.

Sajam i sajamska dogaðanja svake godine prati i sve više medija. U èemu je tajna izvrsne suradnje Mostarskog sajma i ‘sedme sile’?

– Moramo se pohvaliti sjajnim odnosom sa ‘sedmom silom’ i ovom prigodom zahvaljujemo svim medijima koji su prepoznali znaèaj ove gospodarske manifestacije i koji nam daju potporu, prateæi nas svih ovih godina, šaljuæi jednu pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

Odmora za vrijedni tim Mostarskog sajma – nema. Tek što završi ovaj, veæ poèinjete pripreme za sljedeæi Sajam. Tko æe biti zemlja partner 2018.? Ima li zanimanja gospodarstvenika iz nekih dosad nepredstavljenih zemalja, za izlaganje svojih proizvoda na Sajmu u srcu Hercegovine?

– Veæ sada imamo viziju kako bi trebala teæi organizacija, a u pregovorima smo i s buduæom zemljom partnerom, èije æemo ime, nadamo se, doznati veæ za vrijeme ovoga Sajma. O tome æe puno ovisiti organizacija 21. Mostarskog sajma, koju æemo doèekati s još boljim poslovnim rezultatima.

Razgovarala: Ivana Æubela, Poslovni global Foto: Zoran Æubela, Mostarski sajam

 
« Prethodna   Sljedea »