Kontakt: Ova email adresa je zaÜtiŠena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuŔili Javascript
Obljetnica ukidanja Herceg Bosne: 23 godine od prodaje Hrvata u BiH
Subota, 18 O×ujak 2017

Uzorak Slike

18. o┼żujka 1994. godine potpisan je famozni Washingtonski sporazum za koji danas bez ikakve sumnje mo┼żemo re├Ži da je kardinalna pogre┼íka slu┼żbenog Zagreba prema Hrvatima u BiH. Ovim sporazumom ukinuta je Hrvatska Republika Herceg Bosna politi├Ęka, teritorijalna i upravna jedinica u sklopu Bosne i Hercegovine.

Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ├Ęak ni svoj statut, a u svim je aspektima po┼ítivala suverenitet BiH.

Bo┼ínjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima) i gra├░ani Bosne i Hercegovine, u vr┼íenju svojih suverenih prava, stvaraju unutarnju strukturu podru├Ęja s ve├Žinom bo┼ínja├Ękog i hrvatskog stanovni┼ítva u Republici BiH, u Federaciji BiH, koja se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostimaÔÇŁ, temeljna je odrednica Washingtonskog sporazuma o uspostavi Federacije.

Deklarativno zauzimanje sli├Ęno je sastavnom dijelu sporazuma o konfederaciji Federacije BiH i Republike Hrvatske oko kojega su pregovore vodili predsjednici Franjo Tu├░man i Alija Izetbegovi├Ž.

Danas je o├Ęito da se gore spomenuto nije imalo nakanu provesti. Washingtonski sporazum, koji je o┼żivotvoren Ustavom FBiH, do┼żivio je reviziju nametnutim odlukama me├░unarodne uprave, ali i otimanjem nadle┼żnosti od entitetskih vlasti Federacije BiH.

Hrvati su izgubili utjecaj u vlasti ovoga entiteta ┼íto je kulminiralo izborom predsjednika i Vlade uz, dakako, grubo kr┼íenje i zadiranje u slovo i duh ovoga ameri├Ękog sporazuma o obustavi sukoba i stvaranju hrvatsko-bo┼ínja├Ękog entiteta.

Najprije su unutar Vlade napravljene takve preinake da su Hrvati posve izgubili utjecaj u procesu odlu├Ęivanja. Washingtonski je sporazum 2003. poni┼ítio tada┼ínji Visoki predstavnik Wolfgang Petritch uvode├Ži navodnu konstitutivnost naroda.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   SljedeŠa »