Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Obljetnica ukidanja Herceg Bosne: 23 godine od prodaje Hrvata u BiH
Subota, 18 Ožujak 2017

Uzorak Slike

18. ožujka 1994. godine potpisan je famozni Washingtonski sporazum za koji danas bez ikakve sumnje možemo reći da je kardinalna pogreška službenog Zagreba prema Hrvatima u BiH. Ovim sporazumom ukinuta je Hrvatska Republika Herceg Bosna politička, teritorijalna i upravna jedinica u sklopu Bosne i Hercegovine.

Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima) i građani Bosne i Hercegovine, u vršenju svojih suverenih prava, stvaraju unutarnju strukturu područja s većinom bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Republici BiH, u Federaciji BiH, koja se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, temeljna je odrednica Washingtonskog sporazuma o uspostavi Federacije.

Deklarativno zauzimanje slično je sastavnom dijelu sporazuma o konfederaciji Federacije BiH i Republike Hrvatske oko kojega su pregovore vodili predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Danas je očito da se gore spomenuto nije imalo nakanu provesti. Washingtonski sporazum, koji je oživotvoren Ustavom FBiH, doživio je reviziju nametnutim odlukama međunarodne uprave, ali i otimanjem nadležnosti od entitetskih vlasti Federacije BiH.

Hrvati su izgubili utjecaj u vlasti ovoga entiteta što je kulminiralo izborom predsjednika i Vlade uz, dakako, grubo kršenje i zadiranje u slovo i duh ovoga američkog sporazuma o obustavi sukoba i stvaranju hrvatsko-bošnjačkog entiteta.

Najprije su unutar Vlade napravljene takve preinake da su Hrvati posve izgubili utjecaj u procesu odlučivanja. Washingtonski je sporazum 2003. poništio tadašnji Visoki predstavnik Wolfgang Petritch uvodeći navodnu konstitutivnost naroda.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedeća »