Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Razglednica iz Vojniæa - ni pedlja neobraðene zemlje
Subota, 18 Oujak 2017
Uzorak Slike

U Vojniæima, Ljubuški, sve je obraðeno i zasaðeno, po slobodnoj procjeni, više od 90 posto krumpirima koji æe, kao nigdje drugdje u BiH, s otvorenog biti zreli za vaðenje poèetkom svibnja.

I ranijih godina marljivi Vojniæani trudili su se oko krumpira, meðutim, dojam je da ih je ove godine zasaðeno više nego ikada. Poticaj za to svakako je ukidanje carine za izvoz u EU, koja je po kg krumpira bez PDV-a iznosila 10 pfeninga. Vojniæani se nadaju da æe ih ukidanje carine vratiti na hrvatsko tržište gdje su desetljeæima bili neprikosnoveni. Naravno, u planu nije samo hrvatsko tržište nego i šire, dokle se stigne, odnosno dokle krumpira dotekne.

Podsjeæamo, procjene Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog, èiji su Vojniæani odreda èlanovi, upuæuju da bi ovogodišnja proizvodnja ljubuškog ranog krumpira, podrijetlo je zemljopisno zaštiæeno, mogla dostiæi 6000 – 7000 tona. Ako klimatski uvjeti budu povoljni, èak i 8000. Naravno, tom urodu æe doprinijeti i druga sela na zapadu ljubuške opæine – Šipovaèa, Veljaci, Klobuk…, meðutim, najviše se oèekuje od Vojniæa.

Veèernji List
 
« Prethodna   Sljedea »