Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Matica hrvatska: U Galeriji sv. Ante predstavljene knjige, godišnjak i izložba fotografija
Subota, 18 Oujak 2017
Uzorak Slike

Povodom 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, ogranci Matice hrvatske u Èitluku, Grudama, Posušju i Sarajevu u Galeriji sv. Ante na Bistriku uprilièeno je predstavljanje knjiga književnika Mate Grbavca i Slave Antina Bago objavljenih u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Èitluku, desetog broja Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Grudama  i otvaranje izložbe fotografija Ljube Kovaèa „Divota krajolika hercegovaèkog“.

Domaæin ovog  susreta u Sarajevu, fra Petar Perica Vidiæ je kazao da ove godine Matica hrvatska, koja je osnovana u Zagrebu, slavi 175 godina postojanja. ''Dakle, to je najstarija kulturna ustanova u Hrvatskoj, inaèe na ovim podruèjima'', kazao je fra Perica Vidiæ, dodajuæi da je prije 137 godina osnovana Matica hrvatska u Sarajevu. Istaknuo je da najstarija hrvatska kulturna ustanova jeste Matica hrvatska u Sarajevu, podsjetivši da je osnovana 1879. godine. Najavio je i održavanje sveèane akademije u povodu 175. godišnjice, koja æe biti održana sljedeæeg mjeseca u Sarajevu.

Ovom prigodom prikazan je deseti broj Godišnjaka o kojem je pozdravnim i biranim rijeèima govorio Petar Majiæ, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Sve nazoène pozdravio je Blago Kovaè, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Posušju s pozivom domaæinima da se pridruže na tradicionalno druženje Ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine sa Središnjicom na Blidinju.

Moderator cjeloveèernjeg bogatog programa bio je Andrija Stojiæ, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Èitluku i èlan Glavnog odbora Matice hrvatske koji je ovom prigodom u pozdravnim rijeèima istaknuo „Kako bismo unaprijedili provoðenje programa Matice hrvatske Èitluk, njeno znaèenje u iskazivanju kulturnog i nacionalnog identiteta, èuvanjem zateèene i naslijeðene kulturne baštine a naroèito stvaranjem i njegovanjem novih vrijednosti razvili smo izuzetno bogatu i raznovrsnu nakladnièku djelatnost što nas po broju dosada objavljenih dvjesto dvanaest (212) naslova i èasopisa za djecu Cvrèak svrstava u najaktivnije i najplodonosnije  Ogranke Matice hrvatske“.

Svoja djela predstavili su sami autori  Mate Grbavac i Slavo Antin Bago istièuæi dobru suradnju sa Maticom hrvatskom èiji su i èlanovi od mladih dana, te plodonosnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Èitluku koji je i nakladnik njihovih naslova koje veèeras predstavljaju.

Ulomak iz predgovora fra Milana Lonèara napisanom u prigodnom katalogu izložbe Ljube Kovaèa proèitala je studentica Jelena Jukiæ. Potom je sam autor uputio par rijeèi zahvalnosti domaæinima i Ograncima koji mu daju podršku u radu. Izložbu fotografija je otvorio Zvonimir Mariæ koji je za ovu prigodu doputovao iz Zagreba.

Nakon kulturnog djela programa uslijedila je primopredaja prigodnih darova i okrjepa uz kušanje broæanskih vina i biranih bosanskih specijaliteta, priopæeno je iz Ogranka Matice hrvatske.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedea »