Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Matica hrvatska: U Galeriji sv. Ante predstavljene knjige, godišnjak i izložba fotografija
Subota, 18 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Povodom 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, ogranci Matice hrvatske u Čitluku, Grudama, Posušju i Sarajevu u Galeriji sv. Ante na Bistriku upriličeno je predstavljanje knjiga književnika Mate Grbavca i Slave Antina Bago objavljenih u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, desetog broja Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Grudama  i otvaranje izložbe fotografija Ljube Kovača „Divota krajolika hercegovačkog“.

Domaćin ovog  susreta u Sarajevu, fra Petar Perica Vidić je kazao da ove godine Matica hrvatska, koja je osnovana u Zagrebu, slavi 175 godina postojanja. ''Dakle, to je najstarija kulturna ustanova u Hrvatskoj, inače na ovim područjima'', kazao je fra Perica Vidić, dodajući da je prije 137 godina osnovana Matica hrvatska u Sarajevu. Istaknuo je da najstarija hrvatska kulturna ustanova jeste Matica hrvatska u Sarajevu, podsjetivši da je osnovana 1879. godine. Najavio je i održavanje svečane akademije u povodu 175. godišnjice, koja će biti održana sljedećeg mjeseca u Sarajevu.

Ovom prigodom prikazan je deseti broj Godišnjaka o kojem je pozdravnim i biranim riječima govorio Petar Majić, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Sve nazočne pozdravio je Blago Kovač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Posušju s pozivom domaćinima da se pridruže na tradicionalno druženje Ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine sa Središnjicom na Blidinju.

Moderator cjelovečernjeg bogatog programa bio je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku i član Glavnog odbora Matice hrvatske koji je ovom prigodom u pozdravnim riječima istaknuo „Kako bismo unaprijedili provođenje programa Matice hrvatske Čitluk, njeno značenje u iskazivanju kulturnog i nacionalnog identiteta, čuvanjem zatečene i naslijeđene kulturne baštine a naročito stvaranjem i njegovanjem novih vrijednosti razvili smo izuzetno bogatu i raznovrsnu nakladničku djelatnost što nas po broju dosada objavljenih dvjesto dvanaest (212) naslova i časopisa za djecu Cvrčak svrstava u najaktivnije i najplodonosnije  Ogranke Matice hrvatske“.

Svoja djela predstavili su sami autori  Mate Grbavac i Slavo Antin Bago ističući dobru suradnju sa Maticom hrvatskom čiji su i članovi od mladih dana, te plodonosnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku koji je i nakladnik njihovih naslova koje večeras predstavljaju.

Ulomak iz predgovora fra Milana Lončara napisanom u prigodnom katalogu izložbe Ljube Kovača pročitala je studentica Jelena Jukić. Potom je sam autor uputio par riječi zahvalnosti domaćinima i Ograncima koji mu daju podršku u radu. Izložbu fotografija je otvorio Zvonimir Marić koji je za ovu prigodu doputovao iz Zagreba.

Nakon kulturnog djela programa uslijedila je primopredaja prigodnih darova i okrjepa uz kušanje broćanskih vina i biranih bosanskih specijaliteta, priopćeno je iz Ogranka Matice hrvatske.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedeća »