Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Od 1. travnja 5% skuplja vožnja autocestom u Hrvatskoj, u sezoni poskupljuje za dodatnih 10%
Četvrtak, 16 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o financijskom restrukturiranju cestovnog sektora, a kao uvod u reformu - povećavaju cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste, i to za 5 posto.

Glavni razlozi su visoka zaduženost od gotovo 39 milijardi kuna, odnosno 13,5 posto ukupnog javnog duga države te nemogućnost otplate kreditnih obveza.

Resorni ministar Oleg Butković rekao je da su se odlučili za poskupljenje kako bi se izbjegla privatizacija autocesta. 

Nema prodaje i monetizacije autocesta, to su tražili i hrvatski građani s 500 tisuća potpisa za referendum o odustajanju od toga, rekao je Butković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Restrukturiranjem 13,5% ukupnog duga stvaraju se uvjeti ukupne fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti države. Da bi se izbjeglo koncesioniranje ili privatizacija autocesta te nekontrolirano povećanje cijene cestarine, pristupili smo poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora, rekao je Butković na sjednici Vlade. Reformu namjerava podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje će RH iskoristiti pri refinanciranju ili reprogramiranju duga cestovnog sektora. 

Cilj reforme je dugotrajna stabilnost cestovnog sektora. To će se postići ograničavanjem budućih zaduživanja, optimizacijom poslovanja cestovnih tvrtki te povećanjem prihoda, sigurnosti prometa i ekoloških standarda cestovnog sektora te standardizacijom u planiranju investicija i održavanjem na svim razinama cestovnog sektora od autocesta do državnih županijskih i ostalih cesta, izjavio je ministar Butković.

Reforma će se najvećim dijelom provesti u 2017. i 2018. godini. Cjelokupna reforma bit će završena implementacijom unaprijeđenog novog sustava naplate cestarina i to se može očekivati 2020. godine.

Poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora prethodi usklađivanje cijena cestarine od 1. travnja 2017. Hrvatskih autocesta za 5% s cijenama cestarine Autoceste Rijeka - Zagreb. Time će cijena nacionalnih cestovnih tvrtki i dalje biti manja za oko 15%, ocjena je cestarina privatnih koncesionara u RH, kazao je, među ostalim, ministar Butković. To konkretno znači, rekao je Butković, da će primjerice cestarina za dionicu Zagreb - Varaždin poskupjeti s 27 na 28 kuna, dok će na dionici Zagreb - Split biti 7 kuna skuplja nego danas, a na dionici Zagreb - Rijeka neće biti povećanja.

Novost je i sezonsko poskupljenje cestarine, od 1. srpnja do 30. rujna, i to za 10 posto, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl. Također, s vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne u ovoj godini.

Govoreći o financijskom restrukturiranju sektora, ministar financija Zdravko Marić je, uz ostalo, naveo kako je prosječna ročnost duga ovog sektora 3,5 godine, a prosječna cijena (kamata) premašuje 5 posto. Cilj je stoga restrukturirati i ročnost duga, ali posebno cijenu duga.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedeća »