Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Od 1. travnja 5% skuplja vožnja autocestom u Hrvatskoj, u sezoni poskupljuje za dodatnih 10%
etvrtak, 16 Oujak 2017
Uzorak Slike

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o financijskom restrukturiranju cestovnog sektora, a kao uvod u reformu - poveæavaju cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste, i to za 5 posto.

Glavni razlozi su visoka zaduženost od gotovo 39 milijardi kuna, odnosno 13,5 posto ukupnog javnog duga države te nemoguænost otplate kreditnih obveza.

Resorni ministar Oleg Butkoviæ rekao je da su se odluèili za poskupljenje kako bi se izbjegla privatizacija autocesta. 

Nema prodaje i monetizacije autocesta, to su tražili i hrvatski graðani s 500 tisuæa potpisa za referendum o odustajanju od toga, rekao je Butkoviæ na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Restrukturiranjem 13,5% ukupnog duga stvaraju se uvjeti ukupne fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti države. Da bi se izbjeglo koncesioniranje ili privatizacija autocesta te nekontrolirano poveæanje cijene cestarine, pristupili smo poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora, rekao je Butkoviæ na sjednici Vlade. Reformu namjerava podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje æe RH iskoristiti pri refinanciranju ili reprogramiranju duga cestovnog sektora. 

Cilj reforme je dugotrajna stabilnost cestovnog sektora. To æe se postiæi ogranièavanjem buduæih zaduživanja, optimizacijom poslovanja cestovnih tvrtki te poveæanjem prihoda, sigurnosti prometa i ekoloških standarda cestovnog sektora te standardizacijom u planiranju investicija i održavanjem na svim razinama cestovnog sektora od autocesta do državnih županijskih i ostalih cesta, izjavio je ministar Butkoviæ.

Reforma æe se najveæim dijelom provesti u 2017. i 2018. godini. Cjelokupna reforma bit æe završena implementacijom unaprijeðenog novog sustava naplate cestarina i to se može oèekivati 2020. godine.

Poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora prethodi usklaðivanje cijena cestarine od 1. travnja 2017. Hrvatskih autocesta za 5% s cijenama cestarine Autoceste Rijeka - Zagreb. Time æe cijena nacionalnih cestovnih tvrtki i dalje biti manja za oko 15%, ocjena je cestarina privatnih koncesionara u RH, kazao je, meðu ostalim, ministar Butkoviæ. To konkretno znaèi, rekao je Butkoviæ, da æe primjerice cestarina za dionicu Zagreb - Varaždin poskupjeti s 27 na 28 kuna, dok æe na dionici Zagreb - Split biti 7 kuna skuplja nego danas, a na dionici Zagreb - Rijeka neæe biti poveæanja.

Novost je i sezonsko poskupljenje cestarine, od 1. srpnja do 30. rujna, i to za 10 posto, iz èega æe biti iskljuèeni teretni prijevoznici, autobusi i sl. Takoðer, s vremenom æe se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne u ovoj godini.

Govoreæi o financijskom restrukturiranju sektora, ministar financija Zdravko Mariæ je, uz ostalo, naveo kako je prosjeèna roènost duga ovog sektora 3,5 godine, a prosjeèna cijena (kamata) premašuje 5 posto. Cilj je stoga restrukturirati i roènost duga, ali posebno cijenu duga.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedea »