Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Predsjednica Grabar-Kitarović u Neumu: Ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH
Četvrtak, 16 Ožujak 2017
Uzorak Slike

U Neumu se održava znanstveno stručni skup "Hrvati u BiH - nositelji europskih vrijednosti?". Među ostalima ondje su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čovića.

Predsjednica RH kazala je da je konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH ugrožena zbog puzajućih promjena Daytonskog sporazuma, posebno kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- BiH je izložena i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi, a raste i broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama
, kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je iskušenja i previše. Mi smo sebi stavili u prioritet kao hrvatski narod, nositelj političkog života u BiH, da budemo predvodnici svekolike stabilnosti BiH, njenog europskog puta i naravno da osiguramo ustavnu i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda na čitavom području BiH, dodaje.

Uoči skupa s Čovićem se sastao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Na kraju dana održat će se humanitarna večera s aukcijom slika. Prikupljeni novac bit će darovan Udruzi "Fra Slavko Barbarić" iz Međugorja koja se već 26 godina skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedeća »