Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Predsjednica Grabar-Kitaroviæ u Neumu: Ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH
etvrtak, 16 Oujak 2017
Uzorak Slike

U Neumu se održava znanstveno struèni skup "Hrvati u BiH - nositelji europskih vrijednosti?". Meðu ostalima ondje su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaroviæ, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i hrvatski èlan Predsjedništva BiH Dragan Èoviæa.

Predsjednica RH kazala je da je konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH ugrožena zbog puzajuæih promjena Daytonskog sporazuma, posebno kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- BiH je izložena i novim izazovima, posebno meðunarodnom terorizmu te prijeteæoj migrantskoj krizi, a raste i broj ekstremistièkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata. Meðunarodna zajednica dugo je zatvarala oèi pred ovim èinjenicama
, kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitaroviæ.

Èlan Predsjedništva BiH Dragan Èoviæ kazao je da je iskušenja i previše. Mi smo sebi stavili u prioritet kao hrvatski narod, nositelj politièkog života u BiH, da budemo predvodnici svekolike stabilnosti BiH, njenog europskog puta i naravno da osiguramo ustavnu i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda na èitavom podruèju BiH, dodaje.

Uoèi skupa s Èoviæem se sastao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Na kraju dana održat æe se humanitarna veèera s aukcijom slika. Prikupljeni novac bit æe darovan Udruzi "Fra Slavko Barbariæ" iz Meðugorja koja se veæ 26 godina skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedea »