Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Večeras donatorska večer s aukcijom slika za Udrugu „fra Slavko Barbarić“ Međugorje
Četvrtak, 16 Ožujak 2017
Uzorak Slike

U okviru programa znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?“, koji će održava u Neumu, u organizaciji Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića, večeras će se održat i donatorska večer s aukcijom slika živućih hrvatskih umjetnika.

Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente. U proteklom periodu Udruga je stipendirala 1.640 nadarenih studenata i podijelila 2.749 jednokratnih potpora siromašnim studentima.

Osnivanje ovakve udruge na ovim prostorima proizašlo je iz velike potrebe jer se izdvajaju jako mala sredstva za stipendiranje studenata, a neuposlenost je tako velika da studenti teško mogu pronaći dodatni posao kao izvor primanja.

Zbog svega toga mnogi studenti su prekinuli ili bitno usporili svoj studij, a nemali broj njih se iseljava u druge zemlje. Materijalna potpora nadarenim studentima u isto vrijeme znači i moralnu potporu jer studenti osjete da netko brine za njih i razumije njihove poteškoće.

Mnogi bivši stipendisti Udruge postigli su značajne uspjehe u svome daljnjem obrazovanju i radu, tako da među njima ima mnogo sveučilišnih profesora, liječnika specijalista, uspješnih glazbenika, redatelja i glumaca. Hrvatski teniski reprezentativci, Ivan Dodig i Marin Čilić, također su bili korisnici ove stipendije.

Ove činjenice obvezuju nas i upućuju da se što više angažiramo u radu Udruge i na taj način pomognemo što većem broju studenata da svoj studij privedu kraju. Godišnja stipendija za nadarenog studenta iznosi 1.000,00 KM, a jednokratna pomoć za siromašne studente 500,00 KM. Svjesni smo da je to zaista samo dio njihovih potreba, ali isto tako i činjenice da mnogi od njih bez naše potpore ne bi mogli akademsku godinu privesti kraju.

Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedeća »