Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Jeliæ: Je li službeni Zagreb uopæe svjestan posljedica presuda za hrvatski narod u BiH?
etvrtak, 16 Oujak 2017
Uzorak Slike

Zašto su ovih dana Hrvatskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesene kaznene prijave protiv samog vrha Armije BiH, odnosno protiv ratnih zapovjednika Armije BiH? Kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i je li službeni Zagreb uopæe svjestan kakve posljedice mogu takve presude imati za hrvatski narod u BiH, ali i za samu hrvatsku državu? Napokon, zašto je i na koji naèin podignuta optužnica i protiv njega, u emisiji Tihomira Dujmoviæa "Iza zavjese" objasnio je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jeliæ.

Rekao je protiv njega podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zloèinaèki pothvat po zapovjednoj odgovornosti. "Optužnica ima više od 6700 stranica. Za 7 dana ju je Sud BiH potvrdio", dodao je. 

"Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zloèini poèinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politièki montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH", naglasio je.

"Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji veæ nije osuðen ili u Haagu ili pred pravosuðem BiH ili da nije podignuta optužnica ili istraga. Uglavnom cijeli zapovjedni kadar HVO-a. U BiH je podignuto pet puta više optužnica protiv Hrvata, nego što ih je podignuto zbog zloèina nad Hrvatima od Srba i Muslimana", istaknuo je.

"Licemjerno je na koji su naèin podignute optužnice protiv Hrvata u Bosanskoj Posavini ako znamo da je RS etnièki oèišæena od Hrvata pa tako i onaj dio Bosanske Posavine gdje su živjeli Hrvati. Poèinjeno je na desetke monstruoznih zloèina nad Hrvatima. Uglavnom nitko nije osuðen za to. I podizanjem optužnice protiv jedine opæine koja se obranila od velikosrpske agresije želi se krivotvoriti povijest. Želi se agresora proglasiti žrtvom, a žrtvu agresorom", istièe.

"U BiH se sudi prema dvama razlièitim kaznenim zakonima. Jedan je donesen u SFRJ. Za razliku od drugog zakona donesenog 2003. u BiH, ima blaže kazne i nema zapovjednu odgovornost i udruženi zloèinaèki pothvat. O tome se veæ raspravljalo i u Vijeæu sigurnosti", rekao je.

"Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003., a Muslimanima prema onom iz bivše SFRJ. To je dokaz za se provodi apartheid nad Hrvatima u BiH.  Optužnice za udruženi zloèinaèki pothvat nemaju za cilj da optuže samo osumnjièenike za zloèine nego kolektivno optužuju cijeli državni i politièki vrh Hrvata u BiH i sve znane i neznane", naglasio je.

"Osoba koja je sudski vještak u mom i procesu drugih branitelja je bila izravni sudionik u sukobu. Zemir Sinanoviæ je bio jedan od šefova sigurnosti Treæeg korpusa Armije BiH koja je poèinila najveæe zloèine nad Hrvatima srednje Bosne. To je èovjek u èijem su sastavu bile i postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni", rekao je.

"Cilj ovih politièki montiranih optužnica koje se kreiraju u politièkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zloèinaèkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj naèin žele zadržati sadašnje politièko stanje gdje su Hrvati graðani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj naèin se provodi mirnodopsko etnièko èišæenje, a cilj je da se Federacija BiH u konaènici pretvori u jednonacionalni entitet gdje æe Hrvati biti graðani drugog reda", istaknuo je.

"Veæ postoje dvije donesene presude u kojima stoji da su u napadu na opæinu Prozor sudjelovale postrojbe HV-a i HVO-a što je notorna laž i neistina", rekao je.

"Povijesna je istina da BiH bez hrvatskog naroda, ali i RH, ne bi bila priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li bez pomoæi RH Muslimani u BiH opstali", naglasio je.

"Hrvatski politièki predstavnici BiH uglavnom šute. Rijetko daju koje priopæenje. Institucionalnog odgovora uopæe nema", kaže.

"Naši politièki predstavnici se moraju izboriti kroz institucije BiH da se svim osumnjièenicima omoguæi da se sude po istom zakonu - onom koji je vrijedio u to vrijeme. Mi veæ imamo nekoliko presuda od meðunarodnog suda u Strasbourgu za ljudska prava koji je naložio pravosuðu BiH da se svim osumnjièenicima i osuðenicima mora suditi prema zakonu koji je vrijedio u to vrijeme. A ako postoje dva zakona, onda prema onome koji je povoljniji za optuženike - a to je u svakom sluèaju onaj iz SFRJ. To je apel našim politièarima i jedini naèin da se zaustavi ovaj progon", smatra.

"Ovo je prva Vlada koja je prepoznala ove probleme i pokrenula neke procese u rješavanju ovih problema", zakljuèio je.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedea »