Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
NBA zvijezda: U vrtiæu je imao nogu broj 39, a od košarke je odustao prije 13 godina - nakratko!
Srijeda, 15 Oujak 2017
Uzorak Slike

Za tri dana Ivica Zubac æe proslaviti 20. roðendan. E pa baš si ga je èestitao! Unaprijed, i to na najbolji moguæi naèin. Njegovi LA Lakersi izgubili su od Denvera, ali je Zubac odigrao najbolju utakmicu u mladoj NBA karijeri.

Za 30 minuta ubacio je 25 koševa i ulovio 11 skokova.

Šut iz igre bio mu je sjajnih 12 od 15.

Kao da je roðen u Los Angelesu

- Naravno da sam gledala utakmicu. Pa gledam skoro svaku. Kad igraju u ranijem terminu, odspavam u epizodama. Kad igraju kod kuæe, onda ustajem u èetiri - javila nam se ponosna majka Dijana.

Sa svoja dva mlaða sina, Marijem i Ivanom, krajem prošle godine bila je kod Ivice u Los Angelesu, koji je mamu i braæu pozvao u goste u prekrasnu Kaliforniju, u glamurozni LA.

- Bili smo dva tjedna, pogledali smo nekoliko utakmica. Kako se Ivica tamo snašao? Odlièno, kao da je tamo roðen, kao da je u Kaliforniji proveo djetinjstvo - rekla nam je mama Dijana i kroz osmijeh dodala:

- Ivicu Los Angeles malo može podsjetiti i na rodnu Hercegovinu. Sve je puno zelenila.

Uživala je Ivièina majka u sinovoj partiji protiv Denvera, èak nas je i upozorila:

- Ne znam jeste li vidjeli da je oborio rekord slavnih Lakersa. Najmlaði je igraè u povijesti Lakersa koji je došao do double-double uèinka - rekla nam je Dijana, ponosna jer joj je sin uspio napraviti ono što u svojim godinama nisu ni velikani Kobe Bryant i Magic Johnson.

Noga mu nije narasla

- Ma nikog nije briga za moj rekord?! To ništa ne znaèi! Zabio sam 25, no izgubili smo gotovo 30 razlike. Ništa to ne znaèi, ništa. Radije bih zabio pet koševa uz pobjedu moje momèadi - rekao je nakon partije karijere Zubac.

U prvi je trenutak bio razoèaran, ali sigurno je, nakon što ga je ljutnja prošla, shvatio da je odigrao utakmicu karijere...

Ogroman je èovjek Ivica, 216 cm i 120 kg, ozbiljne su to proporcije, a cipela je broj - 55! U NBA ligi od njega veæu nogu imaju samo braæa Lopez, Brooke i Robin. Oni nose 56. Veliki Shaquille O’Neal je imao rekordno veliku nogu broj 59.

- Noga mu nije narasla, i dalje je na broju 55, koji je imao i dok je igrao u Hrvatskoj - nasmijala se majka Dijana.

Mlaði sin Antonio nosi broj 53, pa tako braæa zajedno imaju stopalo broj 108.

- Ivica se od djetinjstva isticao, bio je za glavu viši od vršnjaka, zato smo ga u školu poslali sa starijima - kaže tata Ivan, a majka Dijana se prisjetila kako je Antonio veæ u vrtiæu nosio cipele 39, desetak brojeva veæi od ostale djece.

Nekad su im cipele kupovali u Njemaèkoj, a dok je Ivica igrao u Ciboni, naruèivali su ih preko interneta. Kad bi roditelji našli tako veliki broj, ne bi pitali za cijenu, bili bi sretni što je potraga konaèno gotova.

Prvi trening sa sedam godina

Ivica je prve košarkaške korake napravio u rodnom Èitluku.

Igrao je za svoje Brotnjo.

- Poèeo je trenirati veæ sa sedam godina, ali je bio puno mlaði od ostale djece. Nikako nije mogao doæi do lopte, pa je napravio pauzu. Ponovno se vratio s devet-deset godina - prisjetio se Ivan Buntiæ, jedan od Ivièinih prvih trenera u Brotnju iz Èitluka, i dodao:

- Što je vrijeme odmicalo, bilo je sve jasnije koliko je Ivica zapravo talentiran.

Hrvatska, eto, ima novu košarkašku zvijezdu. Igraèa u èijim partijama uz parket Staples Centera uživa i glumaèki velikan Jack Nicholson. Zubac je doista postao zvijezda slavnih LA Lakersa, ruši rekorde kalifornijske momèadi...

Deèko s brojem 40 tamo je faca.

Antonio Bevanda / 24sata.hr
 
« Prethodna   Sljedea »