Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
NBA zvijezda: U vrtiću je imao nogu broj 39, a od košarke je odustao prije 13 godina - nakratko!
Srijeda, 15 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Za tri dana Ivica Zubac će proslaviti 20. rođendan. E pa baš si ga je čestitao! Unaprijed, i to na najbolji mogući način. Njegovi LA Lakersi izgubili su od Denvera, ali je Zubac odigrao najbolju utakmicu u mladoj NBA karijeri.

Za 30 minuta ubacio je 25 koševa i ulovio 11 skokova.

Šut iz igre bio mu je sjajnih 12 od 15.

Kao da je rođen u Los Angelesu

- Naravno da sam gledala utakmicu. Pa gledam skoro svaku. Kad igraju u ranijem terminu, odspavam u epizodama. Kad igraju kod kuće, onda ustajem u četiri - javila nam se ponosna majka Dijana.

Sa svoja dva mlađa sina, Marijem i Ivanom, krajem prošle godine bila je kod Ivice u Los Angelesu, koji je mamu i braću pozvao u goste u prekrasnu Kaliforniju, u glamurozni LA.

- Bili smo dva tjedna, pogledali smo nekoliko utakmica. Kako se Ivica tamo snašao? Odlično, kao da je tamo rođen, kao da je u Kaliforniji proveo djetinjstvo - rekla nam je mama Dijana i kroz osmijeh dodala:

- Ivicu Los Angeles malo može podsjetiti i na rodnu Hercegovinu. Sve je puno zelenila.

Uživala je Ivičina majka u sinovoj partiji protiv Denvera, čak nas je i upozorila:

- Ne znam jeste li vidjeli da je oborio rekord slavnih Lakersa. Najmlađi je igrač u povijesti Lakersa koji je došao do double-double učinka - rekla nam je Dijana, ponosna jer joj je sin uspio napraviti ono što u svojim godinama nisu ni velikani Kobe Bryant i Magic Johnson.

Noga mu nije narasla

- Ma nikog nije briga za moj rekord?! To ništa ne znači! Zabio sam 25, no izgubili smo gotovo 30 razlike. Ništa to ne znači, ništa. Radije bih zabio pet koševa uz pobjedu moje momčadi - rekao je nakon partije karijere Zubac.

U prvi je trenutak bio razočaran, ali sigurno je, nakon što ga je ljutnja prošla, shvatio da je odigrao utakmicu karijere...

Ogroman je čovjek Ivica, 216 cm i 120 kg, ozbiljne su to proporcije, a cipela je broj - 55! U NBA ligi od njega veću nogu imaju samo braća Lopez, Brooke i Robin. Oni nose 56. Veliki Shaquille O’Neal je imao rekordno veliku nogu broj 59.

- Noga mu nije narasla, i dalje je na broju 55, koji je imao i dok je igrao u Hrvatskoj - nasmijala se majka Dijana.

Mlađi sin Antonio nosi broj 53, pa tako braća zajedno imaju stopalo broj 108.

- Ivica se od djetinjstva isticao, bio je za glavu viši od vršnjaka, zato smo ga u školu poslali sa starijima - kaže tata Ivan, a majka Dijana se prisjetila kako je Antonio već u vrtiću nosio cipele 39, desetak brojeva veći od ostale djece.

Nekad su im cipele kupovali u Njemačkoj, a dok je Ivica igrao u Ciboni, naručivali su ih preko interneta. Kad bi roditelji našli tako veliki broj, ne bi pitali za cijenu, bili bi sretni što je potraga konačno gotova.

Prvi trening sa sedam godina

Ivica je prve košarkaške korake napravio u rodnom Čitluku.

Igrao je za svoje Brotnjo.

- Počeo je trenirati već sa sedam godina, ali je bio puno mlađi od ostale djece. Nikako nije mogao doći do lopte, pa je napravio pauzu. Ponovno se vratio s devet-deset godina - prisjetio se Ivan Buntić, jedan od Ivičinih prvih trenera u Brotnju iz Čitluka, i dodao:

- Što je vrijeme odmicalo, bilo je sve jasnije koliko je Ivica zapravo talentiran.

Hrvatska, eto, ima novu košarkašku zvijezdu. Igrača u čijim partijama uz parket Staples Centera uživa i glumački velikan Jack Nicholson. Zubac je doista postao zvijezda slavnih LA Lakersa, ruši rekorde kalifornijske momčadi...

Dečko s brojem 40 tamo je faca.

Antonio Bevanda / 24sata.hr
 
« Prethodna   Sljedeća »