Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Brkiæ i Paškalj o statusu hrvatskog naroda u BiH
Srijeda, 15 Oujak 2017
Uzorak Slike

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkiæ primio je veleposlanicu Bosne i Hercegovine u RH Renatu Paškalj s kojom je razgovarao o rješavanju pitanja statusa hrvatskoga naroda u BiH i euroatlantskom putu te zemlje kao i zemalja u okruženju.

Položaj Hrvata i njihova institucionalna ravnopravnost s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini prvorazredno je nacionalno pitanje oko kojega je postignuto suglasje svih politièkih snaga u RH, istaknuo je Brkiæ te dodao kako je briga o Hrvatima u BiH i ustavna obveza Hrvatske.

Kazao je kako Hrvatska nastoji na institucionalnoj razini, ukljuèujuæi i buduæe izmjene pojedinih zakona, poput Zakona o hrvatskom državljanstvu, Zakona o prebivalištu te izbornih zakona olakšati položaj Hrvata u BiH te uz znaèajniju pomoæ gospodarskih subjekata Hrvatske pridonijeti stvaranju uvjeta za opstojnost i ostanak Hrvata u BiH.  

Brkiæ je takoðer naglasio važnost rješavanja pitanja nepovoljnih uvjeta glasovanja za Hrvate u BiH koji imaju pravo sudjelovati na hrvatskim nacionalnim izborima, pri èemu je istaknuo kako bi otvaranje novih konzularnih predstavništava u podruèjima gdje živi veliki broj Hrvata, poput Livna i Viteza moglo pridonijeti rješavanju tog problema.

Sugovornici su se složili da je donošenje novog izbornoga zakona u BiH važan korak u stvaranju uvjeta za postizanje institucionalne ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.  

Potpredsjednik Brkiæ i veleposlanica Paškalj razmijenili su mišljenja i o aktualnoj situaciji u EU-u nakon Brexita, europskome putu Bosne i
Hercegovine, kao i europskoj perspektivi zemalja u susjedstvu.

Veleposlanica Paškalj još je jednom zahvalila na pomoæi koju Hrvatska pruža BiH te izrazila zadovoljstvo odliènom suradnjom.

HRT.hr
 
« Prethodna   Sljedea »