Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Anica Nakić: Notari su postali nezamjenjiv segment pravnog sustava BiH
Srijeda, 15 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Notari su u proteklih deset godina postali važan čimbenik u uspostavi pravne države i očuvanju pravne sigurnosti u BiH, a svojim radom značajno su doprinijeli rasterećenju pravosuđa od nepotrebnih sudskih sporova, rekla je za FENA-u predsjednica Upravnog odbora Notarske komore FBiH Anica Nakić.

Iako ističe kako, nakon prvog desetljeća njegova postojanja u BiH, ima razloga za zadovoljstvo, Nakić kaže da sve mogućnosti koje pruža notarijat nisu iskorištene. - Mnogo je dostignuća, a treba izdvojiti stečenu pravnu sigurnost jer više nema sporova o valjanosti kupoprodajnih ugovora i sličnih problema.

Postignute su učinkovitost i ekonomičnost pa se hipoteke realiziraju bez čekanja. Zahvaljujući uspostavi notarijata, suzbijen je i rad “na crno”, rekla je Nakić i dodala da je još mnogo pozitivnih učinaka uvođenja notarske službe u BiH.

- Imamo snažnu potporu europskih kolega i uglednih notarskih asocijacija, a notari iz BiH u članstvu su i Međunarodne unije notara. Notarska komora BiH i ovim pokazuje da doprinosi izgradnji pravne države i na konkretan način krči put BiH prema EU, kazala je.

Naglasila je kako je u prošloj godini 114 notara u FBiH načinilo ukupno 502.057 isprava, od čega 77.613 notarski obrađenih isprava, 424.444 ovjere potpisa i prijepisa te 636 notarskih potvrda.

- Notari su postali nezamjenjiv segment pravnog sustava BiH. Nastavit ćemo raditi sve kako bismo doprinijeli izgradnji demokratske i pravno uređene europske BiH, zaključila je Nakić.

FENA

 
« Prethodna   Sljedeća »