Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Preminuo Antas Mucić, hercegovačka legenda, svirač tradicijskih narodnih glazbala
Srijeda, 15 Ožujak 2017

Uzorak Slike

Napustio nas je prvak hercegovačke narodne tradicije i običaja Antas Mucić. Hercegovačka legenda, svirač tradicijskih narodnih glazbala, učitelj mnogih guslara i diplara, Antas Mucić, preminuo je u 78. godini života.

Antas Mucić je za života ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Hercegovine, ali i šire.

Ante Mucić Antas, zvani Bilušić, glazbeni je virtuoz. On je prava hercegovačka legenda u sviranju dipli, gusli, dvojnica, tradicijskih instrumenata, usne harmonike i lijerice. S diplama je običaje Hercegovine pronio cijelim svijetom i predstavljao hercegovačku tradiciju.

Ante Mucić je veliki glasnik tradicije koji je u konobi na Cernu, koja je urađena u tradicionalnom stilu, uz tradicijsku zbirku predmeta, imao mnogo zavidnih nagrada osvojenih u domovini i inozemstvu. Kad zadipli, momci i djevojke oko njega zaigrali bi trusu, trojanac… To se nekada radilo na guvnima i igralo cijelu noć. Antas je od svog pradjeda, koji je bio vrstan diplar, dobio diple već kad je imao sedam godina. Otac mu je bio guslar pa je svestrani Ante ubrzo naučio i svirati na guslama. Nastupao je nekada na svečanostima u Vitini, Zvucima kamena u Posušju… A nastupao je i u svim društvima koja su ga tražila s područja Hercegovine.

– Uz diple možete igrati kolo, ali i pjevati pjesme, no “uz diple je moje milo uvik cure ljubit’ smilo”, znao bi kazati uvijek za šalu raspoložen Antas. Isticao je kako se sve više mladih uključuje u sviranje ovog instrumenta i zato se nije bojao da će tradicionalne diple i diplenje te gusle i guslenje izumrijeti…

Ante Mucić bio je zaljubljenik i u izradu tradicionalnih instrumenata i, možemo svakako reći, čuvar kulturne baštine svoje Hercegovine. Ljubav prema tradicionalnim instrumentima kod njega je bila  izražena još od malih nogu.

Gostovao je od Kanade do Australije te tako podsjetio naše iseljenike da uz pjesmu i diple nikad neće zaboraviti svoje korijene.

Kako je sam govorio, zahvaljujući svojih deset prstiju, prošao je cijeli svijet.

„Zahvaljujući ovih svojih deset prstiju, prošao sam cijeli svijet, Europu cijelu uzduž i poprijeko, vidio sam što većina mojih vršnjaka nije vidjela, zato mi nije žao što sam svirao. Kad nestane običaja, nestaje i naroda.  Mladi danas to slabo prate i znaju ,trebali bi to prinositi i čuvati ,da zna šta mu je radija dedo i da se toga ne triba stidit,“ govorio je, među ostalim, Antas.

Pročitajte tekst  “Antas Mucić predstavlja hercegovačku tradiciju diljem svijeta” i prisjetite se ovog velikana.

Pogledajte još:

Antas Mucić pripovida događaj i gusli pjesmu „Krade mladu Marinčića Jurce“

Poslušajte razgovor s Antasom Mucićem za Radio Ljubuški koji je objavljen u sklopu emisije “Riznica Baštine”

Sahrana će se održati na groblju u Crnopodu danas s početkom u 15 sati.

Obitelji ovim putem izražavamo sućut.

Radio Ljubuški

 
« Prethodna   Sljedeća »