Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Preminuo Antas Muciæ, hercegovaèka legenda, sviraè tradicijskih narodnih glazbala
Srijeda, 15 Oujak 2017

Uzorak Slike

Napustio nas je prvak hercegovaèke narodne tradicije i obièaja Antas Muciæ. Hercegovaèka legenda, sviraè tradicijskih narodnih glazbala, uèitelj mnogih guslara i diplara, Antas Muciæ, preminuo je u 78. godini života.

Antas Muciæ je za života ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Hercegovine, ali i šire.

Ante Muciæ Antas, zvani Bilušiæ, glazbeni je virtuoz. On je prava hercegovaèka legenda u sviranju dipli, gusli, dvojnica, tradicijskih instrumenata, usne harmonike i lijerice. S diplama je obièaje Hercegovine pronio cijelim svijetom i predstavljao hercegovaèku tradiciju.

Ante Muciæ je veliki glasnik tradicije koji je u konobi na Cernu, koja je uraðena u tradicionalnom stilu, uz tradicijsku zbirku predmeta, imao mnogo zavidnih nagrada osvojenih u domovini i inozemstvu. Kad zadipli, momci i djevojke oko njega zaigrali bi trusu, trojanac… To se nekada radilo na guvnima i igralo cijelu noæ. Antas je od svog pradjeda, koji je bio vrstan diplar, dobio diple veæ kad je imao sedam godina. Otac mu je bio guslar pa je svestrani Ante ubrzo nauèio i svirati na guslama. Nastupao je nekada na sveèanostima u Vitini, Zvucima kamena u Posušju… A nastupao je i u svim društvima koja su ga tražila s podruèja Hercegovine.

– Uz diple možete igrati kolo, ali i pjevati pjesme, no “uz diple je moje milo uvik cure ljubit’ smilo”, znao bi kazati uvijek za šalu raspoložen Antas. Isticao je kako se sve više mladih ukljuèuje u sviranje ovog instrumenta i zato se nije bojao da æe tradicionalne diple i diplenje te gusle i guslenje izumrijeti…

Ante Muciæ bio je zaljubljenik i u izradu tradicionalnih instrumenata i, možemo svakako reæi, èuvar kulturne baštine svoje Hercegovine. Ljubav prema tradicionalnim instrumentima kod njega je bila  izražena još od malih nogu.

Gostovao je od Kanade do Australije te tako podsjetio naše iseljenike da uz pjesmu i diple nikad neæe zaboraviti svoje korijene.

Kako je sam govorio, zahvaljujuæi svojih deset prstiju, prošao je cijeli svijet.

„Zahvaljujuæi ovih svojih deset prstiju, prošao sam cijeli svijet, Europu cijelu uzduž i poprijeko, vidio sam što veæina mojih vršnjaka nije vidjela, zato mi nije žao što sam svirao. Kad nestane obièaja, nestaje i naroda.  Mladi danas to slabo prate i znaju ,trebali bi to prinositi i èuvati ,da zna šta mu je radija dedo i da se toga ne triba stidit,“ govorio je, meðu ostalim, Antas.

Proèitajte tekst  “Antas Muciæ predstavlja hercegovaèku tradiciju diljem svijeta” i prisjetite se ovog velikana.

Pogledajte još:

Antas Muciæ pripovida dogaðaj i gusli pjesmu „Krade mladu Marinèiæa Jurce“

Poslušajte razgovor s Antasom Muciæem za Radio Ljubuški koji je objavljen u sklopu emisije “Riznica Baštine”

Sahrana æe se održati na groblju u Crnopodu danas s poèetkom u 15 sati.

Obitelji ovim putem izražavamo suæut.

Radio Ljubuški

 
« Prethodna   Sljedea »