Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Amerika zagovara izbornu ravnopravnost Hrvata u BiH
Subota, 11 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Sjedinjene Američke Države zagovaraju zaštitu izborne ravnopravnosti Hrvata u BiH, a u Hrvatskoj vide ključnog saveznika Zapada u stabiliziranju prilika u jugoistočnom dijelu Europe. 

Takva dijagnoza američke politike prema BiH i jugoistoku Europe isijava iz razgovora koji je s novinarima imao  zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee. U njegovu istupu  sadržana su najopsežnija razmišljanja nekog visoko pozicioniranoga američkog dužnosnika o BiH i jugoistoku Europe otkako je Donalad Trump izabran za predsjednika
SAD-a pa se razmatranja Briana Yeea mogu smatrati i kao stajališta nove američke administracije na čelu s Trumpom.

Yee naglašava važnost promjene izbornog sustava prije izbora koji su u BiH predviđeni u 2018. godini te upozorava kako su ti izbori besmisleni ako se ne riješi problem izbornog sustava.

“Mislimo kako ima smisla da BiH uvede promjene u izbornom sustavu, promjene koje je međunarodna zajednica identificirala kao pitanja koja treba riješiti
prije novih izbora,” istaknuo je Yee.

To njegovo poticanje uspostave  novog izbornog sustava u BiH je znakovito.  Čini se kako nova američka administracija kroz usta  Briana Yeea zagovaranjem novog izbornog sustava želi biti preventivna i spriječiti izbore po sadašnjem izbornom zakonodavstvu koje omogućava bošnjačkim elitama i kreatorima političke scene u Republici Srpskoj instaliranje u vlast sebi podobnih Hrvata, a ne onih koji na izborima dobivaju većinsku glasačku potporu hrvatskog naroda u BiH. Drukčije rečeno, Amerikanci ne žele da se reprizira bošnjačko nametanje Hrvatima člana Predsjedništva BiH s većinskom bošnjačkom glasačkom potporom kao što je to dva puta učinjeno
sa Željkom Komšićem.

Zagovaranjem uspostave novog izbornog sustava prije izbora 2018. godine Amerikanci također žele prevenirati  ponavljanje vlasti po modelu “platforme” u koju su  selektivno postavljani oni kadrovi Hrvata koji nemaju glasačku većinsku potporu Hrvata, nego su ondje bili po odluci bošnjačkih arhitekata “podobnih Hrvata”, kao što su u “onom” režimu komunistički komiteti prakticirali “političku podobnost”.

 Jednako tako, pozivanjem na izmjene izbornog sustava u BiH, Amerikanci šalju i jasnu poruku glavešinama u Republici Srpskoj  da i ne pomišljaju više u vlast tog entiteta  umontirati  dužnosnike iz hrvatskog naroda za koje Hrvati nisu glasovali, kao što se to dogodilo u slučaju Emila Vlajkija na dužnosti potpredsjednika RS-a. Željko Komšić, “platformaška” vlast i Emil Vlajki su, svatko na svoj način, simboli ugnjetavanja ravnopravnosti Hrvata i u Federaciji BiH i u RS-u. Oni su ujedno i primjeri koji pokazuju kako probleme u BiH ne treba rješavati jer su kontraproduktivni, nemoralni i politički opasni s obzirom na to da su učinci takvog političkog prakticiranja proizveli nove količine krize u BiH.

 Američko poticanje novog izbornog  sustava u BiH po kojem bi se održali izbori 2018. godine iznimno  je važno zbog još jednog čimbenika. Na taj se način šalje poruka kako sadašnja američka administracija, barem što se izbora u BiH tiče, pravi otklon od postupaka bivše administracije Baracka Obame koja je, po mnogim mišljenjima, kroz aktivizam američkog Veleposlanstva u Sarajevu kumovala kreiranju “platformaške” vlasti koja je
poništila većinsku glasačku volju hrvatskog naroda u BiH.

Priča Briana Yeea o nužnosti novog izbornog sustava u BiH  garnirana je isticanjem nezaobilazne uloge Hrvatske u stabiliziranju prilika u BiH i na Balkanu.
“Naš cilj koji dijelimo s Hrvatskom jest pomoći ovoj regiji da postane stabilnija, sigurnija i prosperitetnija te bolje integrirana s ostatkom Europe,” rekao je Yee.

Ovakvo stajalište pruža informaciju kako SAD udjeljuje Hrvatskoj ulogu ključnog geopolitičkog sidrišta Zapada na jugoistoku Europe. To znači kako se Hrvatska kao članica Europske unije i NATO-a uspjela afirmirati u prepoznatljivog  čimbenika Zapada u jugoistočnom dijelu Europe gdje  svoja geopolitička stremljenja sve ambicioznije prakticira Rusija, ali i Turska.


Zapravo, američka priča o potrebi novog izbornog sustava u BiH te o Hrvatskoj kao akteru stabilnosti govori kako Zapad ipak nije digao ruke od ovog dijela svijeta.  Je li u BiH na pomolu oblikovanje novih okolnosti?

Večernji List
 
« Prethodna   Sljedeća »