Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Revolucionarna promjena: Papa spreman razmotriti zareðivanje oženjenih muškaraca
Petak, 10 Oujak 2017
Uzorak Slike

Papa Franjo rekao je da je spreman razmotriti moguænost zareðivanja starijih oženjenih muškaraca u izoliranim zajednicama zbog manjka sveæenika, ali iskljuèuje moguænost da celibat postane stvar izbora.

Manjak sveæenika potaknuo je pozive nekih progresivnih krugova da se prekine s drevnom tradicijom celibata u Katolièkoj Crkvi. To bi bila revolucionarna promjena i vjerojatno bi naišla na velik otpor.

Neæe dopustiti ublažavanje celibata

Reformisti, meðutim, veæ dugo predlažu da bi Vatikan mogao zareðivati muškarce provjerenog karaktera ('viri probati'), koji su, ako su oženjeni, obièno stariji i imaju odraslu djecu.

U intervjuu za Die Zeit, Papa je rekao da bi se tu opciju moglo razmotriti. "Moramo razmisliti o tome jesu li 'viri probati' moguænost. Tada moramo takoðer utvrditi koje bi zadaæe mogli preuzeti, kao u izoliranim sluèajevima", rekao je.

Iskljuèio je, meðutim, moguænost da sveæenicima mogu postati svi oženjeni muškarci ili da æe dopustiti ublažavanje celibata meðu sveæenicima. "Dobrovoljni celibat èesto se razmatra u tom kontekstu, posebno u podruèjima gdje nedostaje sveæenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje", rekao je.

HINA

 
« Prethodna   Sljedea »