Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Plenkoviæ nakon Europskog vijeæa: Vrlo jasno podupiremo europski put BiH i punu ravnopravnost Hrvata
Petak, 10 Oujak 2017

Uzorak Slike

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenkovelovao je juèer u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeæa.

Vezano za ulogu Europske unije na jugoistoku Europe i konkretne poteze, predsjednik Plenkoviæ je kazao da postoji nekoliko aspekta.

- Postoji institucionalni put: onih koji pregovaraju o pristupanju Europskoj uniji, onih koji su u fazi sporazuma o pridruživanju i onih koji nisu ni u prvoj ni u drugoj fazi - nego se bave internim problemima koje ih u ovom trenutku optereæuju. Postoji i velika financijska potpora, koja je itekako bitna, i provedba pretpristupnih programa. Mislim da nam treba kombinacija i napretka po pojedinim pregovaraèkim poglavljima i politièkog prioriteta - u smislu da se tim zemljama netko bavi, a što æe konaèno, nakon dužeg vremena, biti usvojeno u zakljuècima Europskog vijeæa. I globalni akteri prepoznaju da je Europska unija posveæena europskoj buduænosti svih naših susjednih zemalja.

Potpora europskom putu BiH

Predsjednik Plenkoviæ je naglasio da je Hrvatska vrlo jasna u podršci Bosni i Hercegovini na europskom putu - s BiH dijeli tisuæu kilometara granice, a Hrvati su konstitutivni narod. Treba voditi raèuna o politièkoj stabilnosti i odnosima konstitutivnih naroda te izborima koji dolaze u 2018. godini.

- Želimo napredak oko izbornog zakona te potpunu ravnopravnost naroda. Mislim da je veæina sugovornika senzibilizirana za tu temu i da smo sve napravili u najboljoj vjeri da pomognemo Bosni i Hercegovini.


Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedea »