Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Plenković nakon Europskog vijeća: Vrlo jasno podupiremo europski put BiH i punu ravnopravnost Hrvata
Petak, 10 Ožujak 2017

Uzorak Slike

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenkovelovao je jučer u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća.

Vezano za ulogu Europske unije na jugoistoku Europe i konkretne poteze, predsjednik Plenković je kazao da postoji nekoliko aspekta.

- Postoji institucionalni put: onih koji pregovaraju o pristupanju Europskoj uniji, onih koji su u fazi sporazuma o pridruživanju i onih koji nisu ni u prvoj ni u drugoj fazi - nego se bave internim problemima koje ih u ovom trenutku opterećuju. Postoji i velika financijska potpora, koja je itekako bitna, i provedba pretpristupnih programa. Mislim da nam treba kombinacija i napretka po pojedinim pregovaračkim poglavljima i političkog prioriteta - u smislu da se tim zemljama netko bavi, a što će konačno, nakon dužeg vremena, biti usvojeno u zaključcima Europskog vijeća. I globalni akteri prepoznaju da je Europska unija posvećena europskoj budućnosti svih naših susjednih zemalja.

Potpora europskom putu BiH

Predsjednik Plenković je naglasio da je Hrvatska vrlo jasna u podršci Bosni i Hercegovini na europskom putu - s BiH dijeli tisuću kilometara granice, a Hrvati su konstitutivni narod. Treba voditi računa o političkoj stabilnosti i odnosima konstitutivnih naroda te izborima koji dolaze u 2018. godini.

- Želimo napredak oko izbornog zakona te potpunu ravnopravnost naroda. Mislim da je većina sugovornika senzibilizirana za tu temu i da smo sve napravili u najboljoj vjeri da pomognemo Bosni i Hercegovini.


Brotnjo.info

 
« Prethodna   Sljedeća »