Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Josip Ðakiæ: 'Ako izbije rat u BiH, moramo biti spremni braniti tamošnje Hrvate!'
Petak, 10 Oujak 2017
Uzorak Slike

Ako napadnu hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, onda moramo reagirati. Po Ustavu smo dužni pomoæi i braniti Hrvate u BiH. Tako i Srbija štiti Srbe u BiH, a Rusija se upleæe u zbivanja u Srbiji. 

U BiH je puno ekstremista koji su bili borci ISIL-a i vratili se. Postoji i Republika Srpska koja teži odcjepljenju, govori da neæe priznati BiH, radikalno nastupa prema svemu što BiH èini državom. Oni imaju svoj parlament, svoju vojsku, a poteze dogovaraju iskljuèivo sa Srbijom. Zbog svega toga moramo se pripremati kao da æe rat biti sutra, a moliti Boga da ga ne bude nikada”, kaže u velikom intervjuu Globusu Josip Ðakiæ, predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a, jedan od voða desnoga krila stranke.

Ðakiæ je uzburkao javnost inicijativom da se ubuduæe svima kojima dobrovoljno odsluže vojni rok dade prednost pri zapošljavanju u državnim službama. Oporba ga je odmah prozvala da se zauzima za militarizaciju društva, no iz Vlade i HDZ-a reakcija gotovo i nije bilo. Tek je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Æoriæ izrazio zaèuðenost takvim prijedlogom.

“Inicijativa je proizašla iz Glavnog odbora HVIDRA-e”, kaže Ðakiæ. “Zakljuèili smo da bi bilo dobro da mladiæi koji odsluže dragovoljno vojni rok, ili ovaj koji je predložio ministar, budu èetvrta kategorija prioriteta pri zapošljavanju u državnim firmama i institucijama kao i u županijskim i opæinskim službama. Tako se stvara komponenta obuèenih ljudi koji su na državnoj plaæi i ujedno su vojni obveznici koji se mogu u sluèaju ugroze angažirati”, objašnjava Ðakiæ.

Je li se u HDZ-u raspravljalo o njegovoj inicijativi?

“Prijedlog nije stav HDZ-a. Stranka o tome nije raspravljala. Ideju sam iznio u svoje ime i u ime HVIDRA-e. Branitelji su zainteresirani za sigurnost i napredak Hrvatske. U HVIDRA-i smo razgovarali o tome koliko je onih koji su iznijeli prigovor savjesti, a poslije toga dobili posao u policiji, nabavili oružje i postali lovci, zaštitari, dobili posao u državnim uredima za obranu ili se prihvatili kojeg drugog angažmana vezanog za obranu”, kaže Ðakiæ.

Na prigovore da bi se privilegiranjem bivših vojnika pri zapošljavanju u državnim službama otvorio put u militarizaciju hrvatskoga društva Ðakiæ uzvraæa primjerom dviju visokorazvijenih i snažnih demokratskih država:

“Analizirali smo kako su ovi problemi riješeni u drugim zemljama, recimo u Njemaèkoj ili Izraelu. U Njemaèkoj vojni rok nije obavezan, ali do 45. godine svatko tko ga je dragovoljno odslužio ima pravo na prioritet u zapošljavanju. U Izraelu je to još bolje riješeno. Zašto ne bismo bili kao Izrael ili kao Njemaèka?”

U intervjuu Josip Ðakiæ govori i o Vladinu novoosnovanom Vijeæu za suoèavanje s prošlošæu, o lokalnim izborima i HDZ-ovu kandidatu za gradonaèelnika Zagreba, o žestokim napadima nekih èlanova stranke na Milijana Brkiæa…

Jutarnji.hr

 
« Prethodna   Sljedea »