Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
OVO NIJE NAŠ RAT Sud u Haagu poruèio Izetbegoviæu: Ti nisi Bosna i Hercegovina
etvrtak, 09 Oujak 2017
Uzorak Slike

Meðunarodni sud u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid koju je jednostrano, u ime BiH, podnio bošnjaèki èlan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoviæ.

Kako su izvijestili lokalni mediji u BiH, tajnik ICJ-a Philippe Couvreur posebnim je pismom izvijestio èlanove Predsjedništva BiH kako je sud zakljuèio da nema osnove za pokretanje postupka revizije jer niti jedno tijelo državne vlasti u BiH o tome nije donijelo odluku.

Hrvatski èlan BiH Predsjedništva Dragan Èoviæ ocijenio je u Mostaru da je Meðunarodni sud pravde (ICJ), odbijajuæi zahtjev za revizijom presude, potvrdio da se pokušalo poigrati s institucijama BiH, èime je zemlji nanesena šteta, dok je èelnik Saveza za bolju buduænost (SBB) Fahrudin Radonèiæ zatražio odgovornost bošnjaèkog lidera Bakira Izetbegoviæa.

Što se tièe gospodina Izetbegoviæa, što nas je na onom skupu uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjaèka strana i njegov tim, oèekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i izvuèe zakljuèak o svojoj osobnoj politièkoj poziciji, rekao je Radonèiæ na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s Èoviæem.

Radonèiæ je pritom pozvao srpske politièare da ne likuju vezano uz odluku Suda, koji je po njemu potvrdio da je genocid poèinjen.

Kao Bošnjak, ja sam uistinu tužan da je takav odgovor došao. Mogu poruèiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i ukoliko su bili protiv revizije da su time praktièno priznali raniju presudu da je genocid poèinjen, dodao je Radonèiæ.

Hrvatski èlan BiH Predsjedništva Dragan Èoviæ kazao je na konferenciji za novinare kako je za vrijeme sastanka s Radonèiæem stiglo pismo Meðunarodnog suda u Hagu u kojem je odbaèen zahtjev za revizijom presude protiv Srbije.
Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav ustav ne funkcionira. Mislim da smo ugled države oslabili kada je rijeè o meðunarodnoj instituciji, rekao je Èoviæ.

U veljaèi je bošnjaèka strana u BiH jednostrano zatražila od agenta te zemlje pred ICJ Sakiba Softiæa da podnese zahtjev za revizijom presude po tužbi BiH, na što su reagirali srpski politièari te je izazvana velika politièka kriza. Nakon toga su trojica èlanova Predsjedništva BiH prošloga tjedna pojedinaèno pisali ICJ-u o tome ima li taj zahtjev za revizijom legitimitet.

HRT.hr

 
« Prethodna   Sljedea »