Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
OVO NIJE NAŠ RAT Sud u Haagu poručio Izetbegoviću: Ti nisi Bosna i Hercegovina
Četvrtak, 09 Ožujak 2017
Uzorak Slike

Međunarodni sud u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid koju je jednostrano, u ime BiH, podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kako su izvijestili lokalni mediji u BiH, tajnik ICJ-a Philippe Couvreur posebnim je pismom izvijestio članove Predsjedništva BiH kako je sud zaključio da nema osnove za pokretanje postupka revizije jer niti jedno tijelo državne vlasti u BiH o tome nije donijelo odluku.

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je u Mostaru da je Međunarodni sud pravde (ICJ), odbijajući zahtjev za revizijom presude, potvrdio da se pokušalo poigrati s institucijama BiH, čime je zemlji nanesena šteta, dok je čelnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić zatražio odgovornost bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića.

Što se tiče gospodina Izetbegovića, što nas je na onom skupu uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i izvuče zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji, rekao je Radončić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s Čovićem.

Radončić je pritom pozvao srpske političare da ne likuju vezano uz odluku Suda, koji je po njemu potvrdio da je genocid počinjen.

Kao Bošnjak, ja sam uistinu tužan da je takav odgovor došao. Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i ukoliko su bili protiv revizije da su time praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen, dodao je Radončić.

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović kazao je na konferenciji za novinare kako je za vrijeme sastanka s Radončićem stiglo pismo Međunarodnog suda u Hagu u kojem je odbačen zahtjev za revizijom presude protiv Srbije.
Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav ustav ne funkcionira. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji, rekao je Čović.

U veljači je bošnjačka strana u BiH jednostrano zatražila od agenta te zemlje pred ICJ Sakiba Softića da podnese zahtjev za revizijom presude po tužbi BiH, na što su reagirali srpski političari te je izazvana velika politička kriza. Nakon toga su trojica članova Predsjedništva BiH prošloga tjedna pojedinačno pisali ICJ-u o tome ima li taj zahtjev za revizijom legitimitet.

HRT.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »