Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Tomislav Martinović VSTV-u BiH: Ovakvim se odlukama ruši pravosudni sustav
Ponedjeljak, 14 Studeni 2016
Uzorak SlikeZamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović uputio je dopis Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, a koji se odnosi na izvršena imenovanja četiri sutkinje u Općinskom sudu u Čitluku od strane te institucije. Martinović je upozorio kako se ovakvim Odlukama  ruši pravosudni sustav, izaziva nepovjerenje  u sudsku instituciju koja još nije ni počela sa radom, a već je opterećena sumnjama u pristranost i politizaciju.Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Zaprepašteni smo najnovijom Odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH kojim su izvršena imenovanja četiri sutkinje u Općinskom sudu u Čitluku.

Spomenutom odlukom grubo su prekršene odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Hercegovačko-neretvanske županije-kantona  koji  jasno i nedvojbeno propisuju da nacionalni sastav suda na području općine mora odražavati nacionalnu strukturu stanovništva. Svjesni smo mogućnosti da nam  se ovakvom reakcijom može pripisati kako se miješamo u rad pravosudnih institucija, što ne želimo ni u kojem slučaju, već naprotiv ukazati na protuustavne odluke bez obzira od koga one dolazile.

Osjećam potrebu reagirati kao jedan od nositelja zakonodavne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj  županiji-kantonu kojem je dužnost štititi Ustav.

Člankom 11a. Amandmana 52. Ustava FBIH te člankom 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije-kantona i člankom 43. stavak 2. Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BIH propisano je „da sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini„.

Analizirajući odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH kojom je imenovala četiri sutkinje, pretpostavljamo da je imenovana 1 Hrvatica, 2 Bošnjakinje i 1 Srpkinja, jasno je da takvo imenovanje nije u skladu sa strukturom stanovništva općine Čitluk. Naime, po popisu iz 2013 godine općina Čitluk  ima 18140 stanovnika, od toga  Hrvati 17900, Bošnjaci 29, Srbi 18, Ostali 86.

Po popisu stanovništva iz 1991. godine u općini Čitluk  živjelo je  15083 stanovnika, od čega Hrvati 14823, Muslimani  111, Srbi 19, Jugosloveni 17, ostali 113.

Upozoravamo  da se ovakvim Odlukama  ruši pravosudni sustav, izaziva nepovjerenje  u sudsku instituciju koja još nije ni počela sa radom, a već je opterećena sumnjama u pristranost i politizaciju.

Ovakve odluke narušavaju i  napredak  Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji jer grubo krše principe vladavine prava.

Svakako i najvažnije što se Hrvatima kao konstitutivnom i suverenom narodu šalje poruka kako ne mogu imati proporcionalno zastupljene svoje predstavnike u pravosudnoj instituciji na području općine u kojoj su 99,28 % većina, čime se još jednom potvrdile tvrdnje da se u Bosni i Hercegovini provodi institucionalna neravnopravnost nad hrvatskim narodom.

Dolje navedenim autoritetima  ovo pismo dostavljam  na znanje i informiranje, a od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća  tražimo u potpunosti  pojašnjenje  i poništenje ovakve odluke i njeno vraćanje u Ustavne i zakonske okvire.

S poštovanjem,

Zamjenik predsjedatelja 
              Tomislav Martinović, dipl.iur
 
« Prethodna   Sljedeća »