Kontakt: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
62. obljetnica stradanja na Podadrežnju
Srijeda, 26 Ožujak 2008
The image “http://www.brotnjo-online.com/images/vijesti_foto/podadrezanj_zajednicka_135x.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.ČITLUK - U znak sjećanja na petoricu ubijenih Hrvata u Drugom svjetskom ratu, u ponedjeljak je na brdu Podadrežanj u Gornjem Velikom Ograđeniku služena sveta misa koju je predvodio fra Tomislav Puljić.

 

U svojoj nadahnutoj propovijedi, fra Tomislav je kazao:

Pozvani smo živjeti u ljubavi, miru i zajedništvu
 „Hrvatski narod je prolio toliko krvi za svoju domovinu, za slobodu i vjeru. Poruka današnje svete mise je da ne zaboravimo one koji su znali prepoznati znak vremena, za one koji su dali najveće što su imali, a to je život. Ova euharistija je znak zahvale za što su učinili, znak zahvale što su darovali. Njihova krv kao i krv drugih mučenika prolivena na ovim našim prostorima je obveza svima nama da ovdje živimo i gradimo i zato za nas jest i mora biti sveta. Pozvani smo da u njoj živimo u ljubavi, miru i zajedništvu.“

Stavimo Boga na prvo mjesto
 „Braćo i sestre, Bog i Hrvati bili su i moraju ostati povezani. Ne možemo se zvati Hrvati katolici ako ne stavimo Boga na prvo mjesto. To mora uvijek biti zajedno i povezano. Ne može se i ne smije odvajati naša pripadnost narodu od naše pripadnosti Bogu. Vidimo što se događa otkad se to dvoje počelo odvajati. Živimo u modernom vremenu u kojem nam ne daju govoriti našim jezikom, a ne imati svoj jezik je ne imati svoj identitet; ne daju na televiziju, radio, žele nam ugasiti sveučilište, ne daju na nositi križeve. Žele nas poučiti kako da živimo na ovome prostoru, a tko može bolje znati i više voljeti ovo mjesto nego oni koji su živjeli i umirali za ovaj prostor da bismo mi danas živjeli. Mi živimo svijetu nepravde i živimo gdje je velikima sve dopušteno a mali ne smiju ništa i što god naprave uvijek su krivi. Ali živimo i u svijetu u kojem imamo pravo reći dosta je da se nazivamo nacionalistima samo zato što ljubimo svoju domovinu. Dosta je razjedinjenosti, dosta je raznih stranka koje nas raslojavaju, dosta je oholosti u našem hrvatskom čovjeku. Na ovome mjestu neka se urežu u naša srca ove riječi:“Ako smo jedno i zajedno, onda možemo opstati“.


Nakon svete mise položeni su vijenci kod spomen obilježja petorici ubijenih Hrvata.  U ime općine Čitluk vijenac su položili načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i predsjednik Općinskog vijeća općine Čitluk Marin Radišić, te predstavnici HDZBiH.

U kulturno-zabavnom programu nastupila je mlada sekcija HKUD-a Brotnjo Čitluk. 

 

 

 

Brotnjo.info/Citluk.ba

 
« Prethodna