Kontakt: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Ambulanta Malteškog reda u Meðugorju stoji na raspolaganju hodoèasnicima i župljanima
Subota, 30 Travanj 2016
AUzorak Slikembulanta Malteškog reda „Donum Dei“, smještena u neposrednoj blizini crkve sv. Jakova u Meðugorju, otvorena je 2002. godine. Volontersko osoblje u ovoj ambulanti pruža svoje zdravstvene usluge bez naplate radeæi u duhu i pod geslom Malteškog reda „Obrana vjere i pomoæ potrebitima“.  Isprva ambulanta je radila od 1. svibnja do 1. studenog, no u posljednjih nekoliko godina ambulanta poèinje s radom na Cvjetnicu.

Tako je bilo i ove godine, a za našeg posjeta ambulanti, u odsustvu dr. Helge Recht-Gerdes, više o njenom radu kazali su nam dr. Raimund Mühlhaus i dr. Ivana Èuljak Blagojeviæ.

- Ovdje sam treæi put i glavni razlog zašto sam ovdje su molitva, vjera i veliki broj hodoèasnika koji dolaze u Meðugorje moliti a mogla bi im zatrebati pomoæ – kazao nam je dr. Raimund Mühlhaus koji trenutno obnaša dužnost voditelja ambulante koja ima dežurstva od 9 do 14.30 i od 15.30 do 21 sat.

U protekloj 2015. godini ambulanta je imala ukupno 6403 pregleda i intervencije. Premda osoblje u ambulanti volontira, ovako velik broj intervencija sam po sebi iziskuje znaèajna novèana sredstva potrebna za rad koja dolaze od dobrovoljnih priloga pacijenata, ali u veæoj mjeri od donacija dobroèinitelja.

- S jedne strane financiramo se od donacija hodoèasnika, ali najveæi dio novca dolazi od Malteškog reda iz Njemaèke. Primjerice troškove putovanja i našeg dolaska ovdje financiraju se od razlièitih dijeceza iz Njemaèke – objasnio nam je dr. Mühlhaus.

Znaèajna pomoæ u radu ambulante su volonteri koji u najveæem broju dolaze iz razlièitih krajeva Njemaèke, ali i ostalih europskih zemalja, i naravno domaæi lijeènici, lijeènice i medicinske sestre. U jednoj godini u radu ambulante zna sudjelovati 50-ak volontera, a uz lijeènike iz Njemaèke u Meðugorju volontiraju i: dr. Slavica Kajiæ iz Ploèa, dr. Mladenko Kreziæ iz Èapljine, dr. Zrinka Blaževiæ iz Stoca, dr. Drinka Škoda iz Èapljine, dr. Martina Zoriæ Nikoliæ (SKB Mostar), dr. Kristina Šimoviæ (SKB Mostar), medicinske sestre: Branka Brajkoviæ i Slaðana Zovko, i naravno naša današnja sugovornica dr. Ivana Èuljak Blagojeviæ (SKB Mostar).

Svi oni imaju znatno manje intervencija u prvim mjesecima rada ambulante, no s poveæanim brojem hodoèasnika raste i broj intervencija.

- U poèetnom periodu, negdje do lipnja, imamo manje intervencija, no s brojem hodoèasnika koji posjeæuje svetište poveæava se i broj naših intervencija. Pacijenti nam dolaze u ambulantu gdje im pružamo pomoæ koliko možemo, ali isto tako èesto imamo pozive i sa Brda ukazanja i sa Križevca - kazala nam je dr. Ivana Èuljak Blagojeviæ.

Uzorak Slike

Intervencije izvan ambulante upravo su najveæi problem s kojim se u rad susreæu lijeènici jer u isto vrijeme u ambulantu mogu doæi pacijenti sa zdravstvenim problemima. Kada su u pitanju intervencije na teško pristupaènim meðugorskim brdima i ostalim lokalitetima koje posjeæuju hodoèasnici Malteškom redu pomoæ u velikoj mjeri pruža Hercegovaèka gorska služba spašavanja – Stanica Èitluk-Meðugorje i èlanovi Zajednice Cenacolo kojima se na suradnji zahvalila dr. Èuljak Blagojeviæ i pohvalila njihov rad.

Upitana da pojasni zašto se odluèila na volontiranje dr. Ivana Èuljak Blagojeviæ, specijalistica ginekologije sa Odjela za ginekologiju SKB Mostar kazala nam je kako lijeènici u BiH iz financijskih razloga nisu u moguænosti volontirati onoliko koliko bi željeli, ali da se uvijek naðe vremena za volontiranje. Svoje osobne razloge zbog kojih volontira veæ šest godina objasnila je rijeèima:

- Najviše zbog nekakvih svojih osobnih potreba i u nadi da æe mi se to nekada vratiti, meni osobno ili mojoj obitelji. To je glavni razlog zašto volontiram. U Meðugorju sam èesto, dolazim ovdje i zimi, molim se, ali volontiranje me ispunjava na jedan poseban naèin.

Citluk.ba 
« Prethodna   Sljedea »